Georgienii continuă să se opună cu îndârjire așa-numitei legi a agenților străini, de inspirație rusească
Externe 1 mai 2024, 15:43 | 180

Georgienii continuă să se opună cu îndârjire așa-numitei legi a agenților străini, de inspirație rusească, prin care organizațiile care primesc peste 20% finanțare din surse externe sunt forțate să se înregistreze ca „urmărind interesele unei puteri străine”. Poliţia a folosit forţa împotriva manifestanţilor din Tbilisi, dar și în alte două orașe mari - Batumi, şi Kutaisi, transmite AFP.

Protestatarii revoltați au înfruntat scutierii, care au intervenit cu gaze lacrimogene și cu tunuri cu apă. Forțele de securitate georgiene au intervenit fără avertisment pentru a dispersa miile de protestatari din fața Parlamentului.

Poliția a intensificat brusc operațiunile pentru a pune capăt demonstrațiilor, după ce deputații au dezbătut, în a doua lectură, proiectul de lege privind agenții străini.

Potrivit presei independente, demonstraţii au avut loc şi în orașul cu cel mai mare port din Georgia, Batumi, dar şi în Kutaisi, unul dintre cele mai vechi oraşe din lume.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ „Visul georgian” tot încearcă să adopte textul privind influența străină, după o tentativă eşuată în primăvara anului trecut, în faţa unor acţiuni de protest similare. Cei de la putere speră să adopte totuşi legea până la jumătatea acestei luni. Criticii spun că proiectul privind „influenţa străină” este inspirat de legea rusă privind „agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi vocile disidente.

Președintele Salome Zurabișvili a făcut apel la Ministrul de Interne să înceteze imediat represiunile. „Este o rușine să recurgi la violență în Săptămâna Patimilor”, a declarat Zurabișvili.

În luna decembrie, Uniunea Europeană a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat că ţara caucaziană va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a putea începe oficial negocierile de aderare, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!