Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au participat astăzi la un flashmob
Social 3 mai 2024, 16:24 | 620

Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au participat astăzi la un flashmob cu lozinca „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat”.

Manifestanții s-au adunat în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în jurul orei 11:00. Aceștia au adus cu ei panglici și pancarte în semn de solidaritate și rezistență împotriva presiunilor, pe care le exercită autoritățile de la Moscova asupra jurnaliștilor. Este de precizat că astfel de manifestație în fața Ambasadei Federației Ruse se desfășoară al treilea an consecutiv de Ziua mondială a libertății presei. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

NADINE GOGU, director executiv, CJI: "Protestăm atât împotriva războiului pe care l-a declanșat Federația Rusă în Ucraina, cât și împotriva mașinăriei de propagandă de război, care este manevrată de la Moscova și care țintește în statele din fostul spațiu sovietic, dar și în unele state din Uniunea Europeană. Noi condamnăm politicile restrictive ale Kremlinului împotriva presei libere."

ANASTASIA NANI, director adjunct, CJI: "Iată, de câțiva ani, vedem că avem colegi în Ucraina care, cu riscul propriei securități și propriei vieți, trebuie să reflecte ororile războiului. Avem colegi în Federația Rusă care trebuie să muncească în exil, care sunt ștampilați în calitate de agenți străini."

NICOLAE NEGRU, jurnalist: "Știm ce se întâmplă în Rusia. Presa este persecutată, nu există libertatea presei, jurnaliștii sunt întemnițați. Unii au fugit. Mai știm că jurnaliștii sunt uciși pe câmpul de luptă în Ucraina."

Jurnaliștii din Republica Moldova au fost supuși unor presiuni similare în anii precedenți, amintesc reprezentanții Asociației Presei Independente.

ION MAZUR, membru al Asociației Presei Independente: "Ne bucurăm că noi am trecut peste acele timpuri dificile sau cel puțin au rămas în urmă acele situații foarte dificile cu care ne-am confruntat și noi în trecut. Acum este mult mai simplu să faci jurnalism, pentru că ne-am realiat la normele și democrația europeană."

Evenimentul prilejuit de Ziua Mondială a Libertății Presei are loc pentru al treilea an consecutiv. Această zi este marcată anual pe 3 mai, printr-o decizie din 1993 a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Opinia ta contează. Comentează!