Îngrădirea dreptului de acces la informație a continuat să fie o problemă acută pentru jurnaliștii din Republica Moldova
Social 3 mai 2024, 17:49 | 682

Accesul la informație, intimidarea presei și sustenabilitatea economică. Sunt doar câteva dintre provocările pe care le-au întâlnit jurnaliștii și instituțiile media din Republica Moldova în ultimul an. Constatările apar în „Memoriul privind libertatea presei”, document lansat anual pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Potrivit raportului, îngrădirea dreptului de acces la informație a continuat să fie o problemă acută pentru jurnaliștii din Republica Moldova.

CONSTATĂRILE ORGANIZAȚIILOR DE MEDIA: "Nici perioada 3 mai 2023 – 3 mai 2024 nu a fost ocolită de derapaje, în special din partea autorităților din regiuni, manifestate prin răspunsuri întârziate, ignorarea cererilor jurnaliștilor ori refuzuri arbitrare motivate ilegal prin necesitatea de a proteja datele cu caracter personal."

Totodată, sustenabilitatea economică a rămas o provocare pentru instituțiile media. Încercările de diversificare a surselor de finanțare prin abonamente, publicitate, contribuții private sau prin colectarea donațiilor de la cititori nu sunt eficiente deocamdată pentru a asigura independența financiară a unei redacții.

CONSTATĂRILE ORGANIZAȚIILOR DE MEDIA: "Deși nu pot asigura dezvoltarea mass-media pe termen lung, granturile au rămas vitale, mai ales în contextul concurenței neloiale generate de finanțarea obscură, din interior sau din exterior, a instituțiilor mass-media afiliate unor politicieni și oameni de afaceri fugiți din țară sau unor grupuri de interese antinaționale."

Documentul mai arată că, timp de un an, nu au putut fi ocolite practicile abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii, dar și controlul politic asupra furnizorului public regional de servicii media din autonomia găgăuză. Organizațiile de media atrag atenția și asupra intimidărilor și amenințărilor la adresa jurnaliștilor, care au continuat și pe parcursul perioadei de referință.

Opinia ta contează. Comentează!