A trecut o lună de recensământ
Social 17 mai 2024, 19:59 | 521

În perioada 8 aprilie - 16 mai de desfășurare a Recensământului populației, au fost recenzate un milion 128 de mii de locuințe și familii și au fost intervievate un milion 650 de mii de persoane. Datele au fost prezentate astăzi de directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

Procesul de recenzare decurge în ritm alert în raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești și Călărași. De asemenea, datele sunt colectate mai rapid în raioanele Fălești, Glodeni, Florești, Ungheni și Orhei. La Chișinău, procesul are loc mai anevoios. De la începutul desfășurării recensământului, au fost înregistrate 1600 de apeluri la linia verde.

OLEG CARA, director general, Biroul Național de Statistică: "Cele mai frecvente întrebări cu care se adresează populația la linia verde sunt cele ce țin de identificarea recenzorului. În cazul în care persoana are careva îngrijorări sau întrebări, ei apelează la linia verde. De asemenea, sunt frecvente solicitări ale persoanelor de a fi recenzate mai devreme în cazul în care recenzorul nu a vizitat încă gospodăria."

Directorul BNS a atras atenția că în mediul online sunt tentative de denigrare a recensământului. Mai mult, unii recenzori au fost agresați de cetățeni.

OLEG CARA, director general, Biroul Național de Statistică: "Cu părere de rău, au fost înregistrate acte de agresare verbală și fizică a recenzorilor prin manifestare de comportament violent din partea unor persoane. Nu sunt frecvente. În prezent, au fost înregistrate 20 de asemenea cazuri, dar ele sunt."

Numărul refuzurilor de participare la recensământ sunt de ordinul sutelor. Responsabilii de la BNS nu le consideră pe toate drept refuzuri categorice și încearcă să convingă persoanele să răspundă la întrebări. Până în prezent, nu au fost aplicate amenzi, dar procedura de sancționare a fost lansată.

OLEG CARA, director general, Biroul Național de Statistică: "Frecvent recenzorii vizitează de mai multe ori gospodăria. Se întâmplă și nouă, și zece ori, anume pentru a se asigura că toate persoanele au fost vizitate și a fost oferită posibilitatea de a participa la recensământ."

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie și se va desfășura până pe 7 iulie. Circa patru mii de recenzori merg din casă în casă pentru a aduna informații despre numărul cetățenilor, vârstă, sex, etnie, educație, ocupare, locuințe și condiții de trai.

Opinia ta contează. Comentează!