Decizia de ieri a Curţii Constituţionale, care prevede că şeful statului este obligat să se supună voinţei unei majorități parlamentare atunci când desemnează un candidat pentru funcţia de premier, va duce la uzurparea puterii în stat. De această părere este liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, care susţine că preşedintele instanţei, Alexandru Tănase, ar executa ordinele Partidului Democrat. Reprezentanţii PD au calificat acuzaţiile drept populiste, iar Curtea Constituţională a refuzat să ofere comentarii.

Igor Dodon afirmă că fracţiunea parlamentară a PSRM a elaborat un proiect de lege în baza căruia va cere demisia in corpore a tuturor membrilor Curţii Constituţionale. Alexandru Tănase nu a fost de găsit astăzi pentru o reacţie, iar ofiţerul de presă al instanţei a spus că instituţia nu comentează afirmaţiile lui Dodon. Nici procurorul general, Corneliu Gurin, nu a răspuns la telefon. Contactat de Jurnal TV, deputatul PD Sergiu Sîrbu a calificat declaraţiile liderului PSRM drept populiste.

Liderul socialiştilor a mai declarat că Republica Moldova este controlată de un grup restrâns de persoane, care ţin statul în captivitate, şi că va veni timpul când acestea vor fi trase la răspundere.

În cadrul conferinţei de presă, Igor Dodon i-a acuzat pe deputaţii care săptămâna trecută au anunţat crearea Platformei Social Democrate în Parlament că ar încerca să fure voturile Partidului Socialiştilor. Asta în condiţiile în care denumirea blocului politic nou creat este asemănătoare cu cea a PSRM şi ar putea fi confundată, în cazul unor alegeri anticipate. Cei vizaţi au negat că ar fi avut această intenţie, atunci când s-au gândit la denumire. Dodon a mai anunţat că fracţiunea PSRM nu îl va vota pe Ion Sturza în funcţia de prim-ministru. Mai mult, el afirmă că socialiştii nu se vor prezenta la şedinţa specială a Parlamentului, în cadrul căreia candidatul desemnat va cere votul de încredere al legislatorilor.