Știrile Curente

Meteo Horoscop
Acuzat de tergiversarea procesului
Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, şi soţia sa vor fi cercetaţi penal. Asta după ce Curtea de Apel a menţinut hotărârea Judecătoriei Chişinău, care obliga Procuratura Anticorupţie să înceapă urmărirea penală în privinţa soţilor Duca, învinuiţi că ar fi returnat în bugetul de stat doar o parte din banii care ar fi fost obţinuţi nemeritat. Cel care i-a acţionat în judecată este un angajat al AŞM, Ilie Donica. Mai mult, el spune că procesul este tergiversat. De cealaltă parte, Gheorghe Duca respinge acuzaţiile.  Doctorul habilitat în ştiinţe agricole Ilie Donica spune că pentru astăzi era preconizată o şedinţă de judecată la Curtea de Apel Chişinău, care a fost însă amânată. Asta pentru că avocatul preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, şi al soţiei acestuia, Maria Duca, rectorul Universităţii AŞM, s-ar fi îmbolnăvit. Donica afirmă că în acest fel s-ar încerca tergiversarea procesului.
Gheorghe Duca respinge însă acuzaţiile lui Ilie Donica.
Soţii Duca sunt acuzați că ar fi returnat în bugetul de stat doar 484 de mii de lei din cele 759 de mii, care ar fi fost obţinute nemeritat. Pe de altă parte, reprezentanţii AŞM au declarat anterior că au fost comise erori la calcularea veniturilor celor doi academicieni şi ei ar fi nevinovaţi. Pe parcursul exercitării funcției de preşedinte al Academiei de Științe, Gheorghe Duca a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. Astfel, Curtea de Conturi a depistat că administraţia AŞM a admis nereguli de zeci de milioane de lei între anii 2009-2012. Iar Ilie Donica l-a mai acuzat pe Gheorghe Duca de înstrăinarea ilegală a patrimoniului instituţiei. Potrivit acestuia, unele proprietăţi ar fi fost trecute fraudulos în gestiunea Universităţii AŞM, condusă de Maria Duca. Administraţia Academiei de Ştiinţe a respins şi aceste acuzaţii ale lui Donica. 
19 April 2017 19:44 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64