Știrile Curente

Meteo Horoscop
Proiect criticat din nou de parteneri
Tentativa puterii de a limita activitatea organizaţiilor neguvernamentale este criticată din nou de către partenerii externi ai ţării noastre. După ce şefa Misiunii USAID în Moldova şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un proiect de lege propus de Ministerul Justiţiei, şi ambasadoarea Suediei la Chişinău, Signe Burgstaller, a declarat pentru portalul Report.md că iniţiativa contravine principiilor Uniunii Europene şi bunelor practici internaţionale. În această seară, Ministerul Justiţiei a emis un comunicat în care precizează că va extinde grupul de lucru pentru elaborarea Legii ONG-urilor şi îndeamnă asociaţiile să participe la îmbunătățirea documentului. 

Amintim că, săptămâna trecută, şi şefa Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a criticat iniţiativa Ministerului Justiţiei de a limita activitatea ONG-urilor, despre care a spus că înseamnă "un pas înapoi, iar restricțiile impuse sunt șocante". „Dacă trece o astfel de lege, Republica Moldova se va compara cu cele mai represive regimuri din regiune”, a mai subliniat şefa Misiunii USAID în ţara noastră. Propunerea Ministerului Justiției de a îngrădi finanțarea din străinătate a asociaţiilor obşteşti a fost criticată şi de către ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.
Amintim că zeci de ONG-uri au emis, săptămâna trecută, o declaraţie prin care au acuzat Ministerul Justiţiei de tentativă de a limita activitatea lor. Prin propunerile pe care le-a făcut la un proiect de lege, instituţia le interzice organizaţiilor neguvernamentale să se implice în viaţa politică, să primească finanţare din străinătate şi le cere să depună rapoarte financiare trimestriale și anuale la Ministerul Justiţiei, chiar dacă aceste dări de seamnă sunt prezentate deja la Fisc. O analiză recentă a Comisiei de la Veneția relevă că astfel de limitări în privinţa ONG-urilor există doar în trei țări membre ale Consiliului Europei - Rusia, Ungaria și Azerbaidjan. 
 
17 July 2017 19:18 107
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64