Știrile Curente

Meteo Horoscop
Sechestru ridicat în dosarul Platon
Aproximativ jumătate de miliard de lei nu va ajunge în vistieria statului, ci în buzunarele demnitarilor. Cel puțin asta a declarat unul dintre avocații lui Veaceslav Platon după ce Curtea de Apel Chișinău a ridicat sechestrul de pe imobilele și conturile mai multor companii de asigurări. Se întâmplă la un an după ce procurorii anticorupție au constatat că acești bani ar avea proveniență ilegală și ar fi fost spălați de Platon. 

În cadrul examinării dosarului lui Veaceslav Platon, angajaţii mai multor companii de asigurări și-au susținut cererile de apel, dar și demersurile prin care au solicitat ridicarea sechestrului de pe conturile bancare, de pe imobile, dar și de pe terenuri. Totodată, a fost audiat reprezentantului Băncii de Economii, care în prima instanță nu a depus mărturii, deși BEM a fost recunoscută parte vătămată în proces. Potrivit avocaților lui Platon, completul a interzis mai multe întrebări adresate acestuia. Ba mai mult, la un moment dat, judecătorii au hotărât să finalizeze audierea martorului, fapt care a dus la recuzarea lor. În timpul examinării cererii de recuzare, Veaceslav Platon a declarat că reprezentanții instituțiilor de drept au uitat de procedură și încalcă toate normele. 

Cererea de recuzare a fost respinsă, iar dosarul a revenit la completul inițial. Unul dintre avocații lui Platon a cerut amânarea ședinței, însă și această solicitare a fost respinsă. Indignat, apărătorul a părăsit sala de judecată. Ulterior, el a declarat că reprezentantul Băncii de Economii ar fi răsturnat teoria lui Ilan Șor. În mărturiile sale, primarul orașului Orhei afirma că i-ar fi împrumutat bani lui Platon, deoarece dobânda pentru credite ar fi fost foarte mare, ceea ce avantaja atunci Banca de Economii. Potrivit lui Rudenco, lucrurile ar sta însă altfel.

Deși a ieșit din sala de judecată, Rudenco nu a părăsit sediul Curții de Apel, fiind în așteptarea finalizării ședinței. Ceilalți avocați ai lui Platon au lipsit din motive necunoscute, iar ședința a continuat fără vreun apărător al acestuia. La scurt timp, judecătorii au intrat în deliberare pe marginea demersurilor reprezentanților companiilor de asigurări, pe care ulterior le-au admis, dar decizia a fost pronunţată cu ușile închise. Întrebat de ce a susținut ridicarea sechestrului, deși anterior a cerut aplicarea acestuia, procurorul de caz a făcut referire la o scrisoare venită de la Bruxelles, prin care Republica Moldova este avertizată că ar putea fi exclusă din sistemul Carte Verde. 

După ce a aflat decizia instanței, Eduard Rudenco a declarat că hotărârea a fost emisă cu un șir de abateri, iar acest fapt ar dovedi că judecătorii au intrat în cârdășie cu procurorii anticorupție.

Șeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile, iar grefiera judecătoarei raportor Liubovi Brînză a declarat că nu are timp pentru a oferi o reacție. Următoarea ședință la Curtea de Apel va avea loc pe 12 septembrie. 
 
11 September 2017 19:33 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64