Știrile Curente

Meteo Horoscop
Fiica lui Guma, funcționar la Guvern
Fiica fostului deputat PD, Valeriu Guma, condamnat în România pentru acte de corupție, va munci la Guvern. Valeria Guma va sta foarte aproape de Iurie Leancă, fiind acceptată în funcția de consilier al acestuia, printr-o dispoziție a premierului Pavel Filip. 

Valeria Guma a muncit anterior la Ministerul de Externe și Integrării Europene. Fiica lui Valeriu Guma are de mai multă vreme o relație cu fiul lui Iurie Leancă, Marius. Tânăra nu prea a ajuns în vizorul presei, în comparație cu tatăl său. În aprilie 2013, pe când era deputat al Partidului Democrat, Valeriu Guma a fost condamnat irevocabil în România la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a stabilit că el a încercat, cu ajutorul unor complici, să mituiască un funcționar de rang înalt pentru a menţine privatizărea unei firme, la care era acţionar. Guma a fost dat în urmărire internaţională şi risca să fie încătușat, dacă părăsea teritoriul ţării. Deşi autorităţile de la București au cerut executarea pedepsei în Republica Moldova, instanţele de la Chişinău l-au scutit de puşcărie pe Valeriu Guma. Aici, judecătorii au decis suspendarea pedepsei, iar sentința a fost dictată de Ghenadie Pavliuc, care a recunoscut că este rudă prin afinitate cu fostul şef al Partidului Democrat, Marian Lupu. În urma acestui scandal, Valeriu Guma a renunţat la mandatul de deputat. Recent, expertul economic Veaceslav Negruța a dezvăluit că anume Guma a fost cel, care a dezactivat „butonul roşu” de la Centrul Național Anticorupție, în perioada în care se furau bani din haznaua statului. Asta după ce și fostul director adjunct al CNA, Cristina Țărnă, a declarat că în perioada furtului miliardului s-a adoptat o lege, care permitea deblocarea oricărei sume din bănci, fără ca instituțiile să știe despre acest lucru. Între anii 1999-2003, Valeriu Guma a fost consul onorific al Republicii Cipru la Chișinău. Cipru este un cunoscut paradis fiscal, vizat în raportul Kroll. Într-un mesaj de la Departamentul Comunicare al PPEM, condus de Iurie Leancă, se precizează: consilierii din cabinetul viceprim-ministrului, ca și în cazul altor persoane cu funcție de demnitate publică, sunt angajați în temeiul strict al încrederii personale a demnitarului și nu se face concurs public. Totuși, în procesul de selecție, Iurie Leancă a ținut în primul rând cont de capacitățile personale ale fiecărui consilier, de studiile acestora, dar și de experiența profesională. Pe lângă asta, Iurie Leancă a promovat în sectorul public persoane tinere, pentru a împrospăta și a îmbunătăți procesul de administrare. 
10 February 2018 19:45 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717