HAHN: Republica Moldova poate să devină stat membru al Uniunii Europene până anul 2030
Social 9 mai 2024, 19:52 | 560

Republica Moldova marchează Ziua Europei și chiar în aceste clipe, în Piața marii adunări naționale începe un concert festiv. „Republica Moldova poate să devină stat membru al Uniunii Europene până în 2030”. Asta a declarat la Chișinău comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, la ceremonia de deschidere a Zilei Europei. Ana Neamțu a urmărit evenimentul și ne spune mai multe.

Johannes Hahn a declarat că de mai bine de zece ani a sprijinit Republica Moldova în îndeplinirea anumitor cerințe. De asemenea, oficialul european a declarat că acum, Republica Moldova este în ascensiune și că în viitor va înregistra rezultate pozitive. Johannes Hahn a subliniat că Bruxellesul și Chișinăul vor putea să demareze în curând negocierile de aderare. Tot astăzi, Johannes Hahn a fost decorat de către președintele Maia Sandu cu „Ordinul de Onoare”.

JOHANNES HAHN, comisar european pentru buget şi administraţie: "-Credeți că este posibil ca Republica Moldova să devină stat membru al Uniunii Europene până în anul 2030? -Desigur! Trebuie să spun că sprijin Moldova să îndeplinească anumite cerințe de mai bine de zece ani. Am văzut urcușuri și coborâșuri. De acum încolo Moldova este în ascensiune și sunt la fel de încrezut în asta cum strălucește astăzi soarele. Desigur că mai sunt unele lucruri de făcut, dar sunt extrem de încrezut că vor fi terminate la timp și vom putea curând să demarăm procesul de negocieri."

Decizia privind startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană ar trebui să fie luată la Bruxelles după alegerile europene din luna iunie, a declarat președintele Maia Sandu. Întrebată când am putea avea la Chișinău o singură sărbătoare de 9 mai, șefa statului ne-a spus că pe această dată oamenii trebuie să sărbătorească pacea și Europa și trebuie să comemoreze cu pietate victimele celui de-al Doilea Război Mondial.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Nu există divergențe aici, există doar niște încercări din partea unor politicieni de a diviza și de a folosi oamenii unii împotriva altora. Eu cred că noi cu toții trebuie să facem eforturi. Nu este vorba despre autorități. Este vorba și despre presă, este vorba și despre societatea civilă, despre fiecare dintre noi. Pentru că lucrurile sunt clare și ar trebui să fie evidente pentru toți."

Ziua Europei este celebrată la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, sub sloganul „Europa ești tu”. La evenimentul de deschidere a Orășelului European au participat mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău, inclusiv ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks, iar invitatul special este comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn. Potrivit unui comunicat al Delegației UE la Chișinău, Johannes Hahn a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către președintele, Maia Sandu. Distincția a fost conferită în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă la consolidarea colaborării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!