Orașul Cahul ar putea să prezinte în următorii ani o concurență serioasă pentru Chișinău
EU și UE 27 septembrie 2022, 15:55 | 1302

Orașul Cahul ar putea prezenta în următorii ani o concurență serioasă pentru Chișinău. Planurile administrației locale sunt mari și chiar ambițioase datorită unui credit nerambursabil, de 300 de mii de euro, primit din partea Uniunii Europene. Orașul Cahul are la dispoziție opt ani pentru a se transforma și a deveni cu adevărat o capitală culturală, afirmă ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Potrivit planului, în oraș va fi o filarmonică, iar misterioasele galerii subterane de la teatru vor fi incluse într-o atracție turistică specială.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE la Chișinău: "Cahul are timp până în anul 2030 să implementeze acest proiect, care va oferi posibilitate regiunii să se transforme într-un magnet cultural al țării, prin dezvoltarea turismului cultural și a industriei culturale."

Până nu demult, ideea deschiderii unei filarmonici la Cahul era una utopică. Acum, datorită investițiilor europene, visul ar putea deveni realitate. Pentru implementarea proiectului se cer cinci milioane de euro. Artiștii au planuri mărețe, deși stau deocamdată într-un mic birou. Ei vor o sală cu peste 500 de locuri, în care să își poată demonstra talentul.

ROTILA ILIE CROITORU, directorul Filarmonicii municipale Cahul: "Aici este un potențial foarte mare la sudul țării. Cred că viața culturală a devenit mai diversificată la sud. Ne dorim să construim o clădire nouă a Filarmonicii, o Filarmonică clasică, pentru concerte de muzică clasică. Ne dorim să fie o sală cu 500, 600 de locuri, să fie cu acustică bună."

O atracție turistică ar putea deveni și galeriile de la Teatrul din Cahul. Un pas spre valorificarea acestora va fi cartografierea lor.

VASILE BRATU, șef de gospodărie la Teatrul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul: "De când e construită, nimeni nu știe. - Ce lungime are această galerie? - Are vreo 30 de metri și ea încă se prelungește. - Spuneați că mai tot orașul este în galerii? - Da. În partea cealaltă de parc, unde s-a construit Teatrul Nou s-au găsit două galerii din astea, una s-a astupat, alta s-a păstrat. Centrul orașului, Universitatea, Consiliul raional, primăria, toate au galerii subterane. - La ce le folosiți acum? - Acum nimeni nu le mai folosește la nimic. Cei care le găseau le acopereau și construiau blocuri."

Și Palatul de cultură din Cahul va primi o parte din banii europeni pentru dotarea cu lumini și sistem de sonorizare a scenei.

RODICA PĂNĂȘESCU, directorul Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros” din Cahul: "Ca să arătăm un rezultat bun avem nevoie de calitate și anume investim în calitatea sunetului, luminii. Cultura trebuie să rămână vie, să se modernizeze și să treacă de la etapa unei culturi care necesită investiții într-un produs cultural. Cercurile de la Palatul de Cultură sunt vii. Avem pe zi un flux de peste 500 de persoane."

Până acum, investițiile Uniunii Europene în orașul Cahul se ridică la peste 50 de milioane de euro, ceea de depășește de zece ori bugetul local.

NICOLAE DANDIȘ, primarul orașului Cahul: "Vorbim despre o contribuție la bugetul festivalurilor internaționale pe care le organizăm. Elaborarea documentației pentru construcția Filarmonicii Municipale Cahul, vorbim despre centre propriu zise în care să fie realizate activități de instruire muzicală, vorbim despre școala de muzică, centrul de creație. Toate instituțiile culturale din Cahul sunt conectate la acest plan de acțiuni."

Municipiul Cahul a primit anterior un credit nerambursabil de la Uniunea Europeană de 30 de mii de euro pentru a-și promova dezvoltarea culturală. Acum, orașul Cahul primește finanțare suplimentară de până la 300 de mii de euro pentru implementarea strategiei culturale. Pe lângă sprijinul financiar, proiectul va oferi orașelor susținere. Programul EU4Culture, lansat de UE sprijină orașe din Republica Moldova, Armenia, Azerbaijan, Georgia și Ucraina, cu un accent special pe acelea care nu sunt capitale din țările Parteneriatului Estic.

Opinia ta contează. Comentează!