Oameni cu spirit întreprinzător, Stela și Anatol Bucur au ales nucile drept bază pentru afacere
Social 20 martie 2025, 20:36 | 262

Soții Anatol și Stela Bucur din satul Drăgușeni, Hâncești, au hotărât în urmă cu vreo 14 ani să-și încerce norocul într-o activitate mai puțin obișnuită la acea vreme. Oameni cu spirit întreprinzător, cei doi au ales drept bază... nucile! Totul a mers bine și frumos până a apărut criza energetică. În atare situație, gospodarii au căutat căi de finanțare și au reușit într-un final să procure utilajul necesar, de care aveau nevoie.

STELA BUCUR, antreprenoare: "Până a veni criza energetică ne încălzeam cu un cazan pe peleți și aveam costuri considerabile, în plus era un cazan mai vechi, nu chiar de performanță, mai puneam și reșoul electric, aveam costuri la electricitate destul de mari."

Noul cazan pe bază de biomasă, cu o capacitate de 50 kW, reduce costurile la energie și înlesnește procesul de gestionare a deșeurilor. Banii economisiți sunt îndreptați spre alte cheltuieli.

STELA BUCUR, antreprenoare: "O dată ce am procurat și montat cazanul nou de la UNDP beneficiem deja de căldura propriu zisă, inclusiv și de prepararea apei calde. Costuri practic minime, fiindcă chiar s-au diminuat vizibil din acele costuri. Este o afacere sezonieră, sezonul se începe la sfârșitul lunii octombrie, început de noiembrie până în martie aprilie. În timpul sezonului noi procesăm un număr de tonaj suficient în care să avem angajați care lucrează de la opt la cinci."

VALERIA BUSUIOC, reporter Jurnal TV: "În total sunt șase angajați, care îndeplinesc mai multe funcții, inclusiv dezmembrarea miezului de nucă. Anual, aici se produc aproximativ 30 de tone de nucifere - nuci, migdale, sâmburi de caise și prune, din care se face ulei."

Angajații spun că sunt mulțumiți de condițiile în care își fac munca.

Afacerea soților Bucur a început în anul 2011.

Opinia ta contează. Comentează!