Sunt trei ani de când Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina
Externe 24 februarie 2025, 18:01 | 66

Sunt trei ani de când Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina. Războiul, pe care Kremlinul l-a numit tot timpul o „operațiune militară specială”, se întinde pe sute de kilometri de linii de front. În pofida așteptărilor, Ucraina rezistă într-o luptă existențială pentru supraviețuire, susținută de un flux de asistență militară occidentală.

Războiul a început pe 24 februarie 2022, după ce Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina.

VLADIMIR PUTIN: "Am luat decizia privind desfășurarea operațiunii militare speciale."

Astfel, Rusia a lansat în dimineața zilei de 24 februarie o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei. Războiul, pe care Kremlinul l-a numit tot timpul o „operațiune militară specială de denazificare și demilitarizare” a statului vecin, care refuză să i se subordoneze, se întinde acum pe sute de kilometri de linii de front.

Putin, recunoscuse, la 21 februarie 2022, independența regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, prin semnarea a două decrete, și a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii.

Ceea ce Putin a numit „operațiune militară specială” s-a transformat în cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial. Zeci de mii de oameni au fost uciși, orașe întregi au fost reduse la ruine fumegânde, milioane de ucraineni au devenit refugiați, iar Rusia a fost izolată de Occident.

Cel mai mare număr de decese în rândul civililor ucraineni s-a înregistrat în luna martie 2022 - peste 3.200.

De altfel, în această perioadă forțele ruse au avut cel mai considerabil avans teritorial în interiorul Ucrainei, cu atacuri intense asupra Kievului. Au bombardat orașul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei, au cucerit Hersonul, au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, au menținut sub încercuire orașe precum Harkov, Sumî, Cernigov și capitala Kiev.

Odată cu retragerea trupelor ruse din jurul Kievului, a ieșit la lumină masacrul de la Bucha, care a generat o nouă undă de șoc în întreaga lume. Numărul civililor morți se ridica la 320, majoritatea fiind uciși prin împușcare, iar unele cadavre aveau mâinile legate și erau aruncate în gropi comune, conform relatărilor AP.

Situația pe front s-a schimbat în 2023, când o contraofensivă ucraineană în sud nu a reușit să taie ruta terestră a Rusiei către peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal de la Kiev în 2014. Rusia a preluat inițiativa de luptă anul trecut cu ofensivă de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri, obținând câștiguri lente, dar persistente. De asemenea, Moscova a bombardat infrastructura ucraineană cu valuri de rachete și drone, distrugând o mare parte din capacitatea sa de generare a energiei electrice.

Ucraina a ripostat în august 2024 cu o incursiune în regiunea rusă Kursk, pentru a încerca să distragă forțele Moscovei din est și să obțină mai multă influență în cadrul unor potențiale negocieri de pace. Ucraina deține încă o parte din aceste teritoriii, dar resursele sale limitate sunt întinse, ceea ce face dificilă apărarea lor.

Pe măsură ce conflictul intră în al patrulea an, se pare că se ajunge la un punct de cotitură, notează Washington Post. Asta, întrucât speranțele Ucrainei de a recupera teritoriul pierdut în favoarea Rusiei se diminuează, în timp ce președintele Donald Trump își accelerează propria abordare prin care vrea să forțeze obținerea păcii, spre nemulțumirea aliaților tradiționali ai Statelor Unite, care avertizează asupra riscului să facă prea multe concesii Rusiei, scrie Associated Press.

Opinia ta contează. Comentează!