Ministrul german al apărării Boris Pistorius a sosit azi la Kiev, într-o vizită care nu a fost anunțată dinainte
Externe 14 ianuarie 2025, 16:22 | 86

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit azi dimineață la Kiev, într-o vizită care nu a fost anunțată dinainte, din motive de securitate. Pistorius a afirmat că dorește să discute despre continuarea ajutorului și să evalueze situația militară. Președintele Volodimir Zelenski a declarat ieri că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre o eventuală desfășurare de contingente militare străine în Ucraina, idee evocată de aliații Kievului în ultimele luni.

„Este un semnal că Germania, cea mai mare țară a NATO din Europa, este alături de Ucraina”, a declarat oficialul de la Berlin la sosirea în capitala ucraineană. Luni seara, la Varșovia, ministrul german al apărării a discutat cu omologii săi din Polonia, Franța, Italia și Marea Britanie despre ajutorul european pentru Ucraina.

Vizita lui Boris Pistorius la Kiev are loc cu mai puțin de o săptămână înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, aruncând îndoieli cu privire la viitorul asistenței militare a Statelor Unite pentru Ucraina. Volodimir Zelenski a anunțat luni că a discutat cu Emmanuel Macron despre o eventuală desfășurare de contingente militare străine în Ucraina, scrie AFP.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Am discutat despre sprijinul pentru apărare - în diferite forme, pachete de arme pentru Ucraina, despre investiții în achiziționarea de obuze pentru Ucraina, dar și despre o eventuală desfășurare de contingente partenere, și despre pregătirea armatei noastre."

Ideea de a desfășura trupe europene în Ucraina a fost evocată în mai multe rânduri în ultimele luni, pe fondul speculațiilor despre posibile viitoare discuții de pace între Rusia și Ucraina. Acest contingent ar urma să fie desfășurat pentru a asigura menținerea unui ipotetic acord de încetare a focului, cerut de președintele ales american, Donald Trump, care urmează să preia mandatul pe 20 ianuarie. Volodimir Zelenski a spus săptămâna trecută, la reuniunea Ramstein, că un astfel de contingent ar fi „unul dintre cele mai bune instrumente” pentru a forța Rusia la pace. Această ipoteză, care a fost amintită în special la mijlocul lunii decembrie între liderii francez Emmanuel Macron și polonez Donald Tusk, a fost respinsă de Rusia, care a descris-o drept „prematură”.

Opinia ta contează. Comentează!