Germania închide porțile
Externe 10 septembrie 2024, 20:32 | 251

Guvernul german introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de „a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă”, transmit AFP şi Reuters. Din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de șase luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Într-un comunicat, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru „protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere”', la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul îşi explică decizia şi prin „capacităţile limitate ale municipalităţilor în materie de găzduire, educaţie şi integrare” a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil primiţi în ţară. Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepţionale pe teritoriul Uniunii Europene. De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea blocului comunitar.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliţia condusă de Olaf Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigraţiei. Guvernul a anunţat desfiinţarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi în Uniunea Europeană printr-o altă ţară decât Germania şi vrea să înlesnească expulzarea unor refugiaţi care au fost condamnaţi penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

Opinia ta contează. Comentează!