Fermierii au declanșat acțiunea de protest, fiind nemulțumiți de mărimea subvențiilor acordate de stat
Social 23 noiembrie 2023, 20:36 | 604

Fermierii din zeci de localități, care au blocat aseară Șoseaua Hâncești, la intrarea în Chișinău, au ajuns astăzi cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale. Pe parcursul zilei, nu au lipsit îmbrâncelile între agricultori și polițiști.

Fermierii care au venit de ieri din direcția șoselei Hâncești, dar și cei din nordul țării, care s-au alăturat astăzi protestului, au adus zeci de tractoare în fața Guvernului. Agricultorii protestează de mai bine de două ore în centrul capitalei. Aceștia spun că sunt în prag de faliment și cer sprijin de la autorități. Întreaga zi a fost marcată de tensiuni și altercații. În pofida solicitărilor poliției de a se deplasa individual, pentru a nu crea ambuteiaje, fermierii au pornit în coloană, blocând mai multe benzi de circulație. Între unii agricultori și polițiști au avut loc îmbrânceli. Protestatarii au încercat să răstoarne o mașină a poliției, iar la fața locului au intervenit mascații.

Peste câteva minute au intervenit mascații. Îmbrâncelile între cele două tabere nu au lipsit.

Revolta fermierilor a pornit după ce oamenii legii au refuzat să le organizeze traseul pentru a ajunge, fără impedimente, în Piața Marii Adunări Naționale, spune președintele Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Noi am depus declarația prealabilă în care am solicitat asistența poliției pentru escortarea în Piața Marii Adunări Naționale, mai ales că noi am avut o experiență foarte bună vara trecută, când în colaborare cu poliția foarte bine și rapid am ajuns încolo. Din motive necunoscute respective ne-au refuzat. Nu înțeleg de ce."

Negocierile nu s-au soldat cu succes, așa că fermierii au pornit în coloană spre Guvern. În zonă s-au format ambuteiaje.

Unii fermieri s-au ales cu amendă.

Protestatarii spun că sunt în incapacitate de a achita creditele bancare și cer ca autoritățile să se implice și să le ofere sprijin.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Asociației ”Forța Fermierilor”: "Așteptăm dimineața, poate se produce o minune și o să iasă cineva la dialog. Repet încă odată agricultorii nu au venit aici de dragul protestului, de dragul să vadă Chișinău, agricultorii au venit aici să acționeze."

Într-un comunicat de presă, Poliția a condamnat acțiunile fermierilor. Mai mult, acțiunile prin care protestatarii au atentat la mijlocul de transport al polițiștilor vor fi documentate conform legii, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției. Vor fi investigați atât organizatorii, cât și persoanele implicate în acțiuni agresive. Agricultorii spun că sunt în prag de faliment, iar statul ar trebui să le ofere mai mult sprijin. De asemenea, aceștia au prezentat Guvernului trei revindecări și cer să fie îndeplinite cât mai urgent. Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că un pachet de sprijin, de peste 300 de milioane de lei, a fost deja direcționat pe conturile agricultorilor. Totodată, ar urma să înceapă recepționarea dosarelor, astfel încât fiecare agricultor care s-a pomenit în situație de criză, preponderent din zona de sud, afectată de secetă, să beneficieze de susținere.

Opinia ta contează. Comentează!