Merele moldovenești ajung pe piața din India
Merele moldovenești ajung pe piața din India. Astăzi, primul autocamion încărcat cu mere se îndreaptă spre portul din Istanbul, de unde își va continua drumul spre statul asiatic. „Este un moment istoric pentru agricultorii din Republica Moldova”, afirmă oficialii de la Ministerul Agriculturii. Cum se desfășoară procesul de împachetare a fructelor, vedeți în cele ce urmează.
MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Cele peste 20 de tone de mere care urmează să ajungă în India trec printr-un proces minuțios de prelucrare. În primul rând sunt spălate, apoi uscate și, într-un final, ajung pe mâna angajaților, care pun fructele în cutii. Acum, merele sunt numai bune pentru export."
Muncitorii aleg manual merele care urmează să fie exportate în India.
Iurie Dogotari este antreprenor în acest domeniu de mai bine de 15 ani. În ultimii doi ani a livrat un lot de probă de circa 260 de tone de mere pe piața Indiei, iar acum se bucură că a primit autorizație pentru a exporta fructele la scară mare.
IURIE DOGOTARI, antreprenor: "Normal că vrem să exportăm acolo cât mai mult, dar este o piață puțin mai dificilă decât cele care au fost până acum. În primul rând drumul este de aproape două luni de zile. Pentru asta trebuie de exportat un măr foarte calitativ. Prețul este în jur de 13-14 lei kilogramul."
Potrivit directorului executiv de la Asociației exportatorilor „Moldova Fruct”, autocamionul cu mere va ajunge în trei-patru zile la Istanbul, de unde își va continua drumul spre destinația finală. Antreprenorii speră că recolta din acest an le va permite să exporte și mai multe mere.
IURIE FALĂ, director executiv „Moldova Fruct”: "Se așteaptă să plece azi seara, iar în trei, patru zile trebuie să ajungă în portul din Istanbul și de acolo se va porni spre India. Cea mai mare parte a exportul urmează să se înceapă cu noua recoltă în 2025, adică începând cu sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie și atunci este posibil să valorificăm din plin această piață."
Cerințele de bază pentru exportul acestor fructe în India este fermitatea ridicată, recoltarea corectă, modul și temperatura de păstrare și transportare a merelor, spun specialiștii.
ANDREI CUMPANICI, doctor în horticultură: "Cerințele de bază pentru cultura măr pentru a fi exportate se începe de la soiul mărului, gradul de fermitate, colorația fructelor dacă vorbim de soiurile roșii care sunt cele mai solicitate, începând de la soiul Gala, Red Chef. Producătorul trebuie să respecte de fiecare dată cerințele de etichetare a produsului pentru a asigura că lanțul frigului este respectat."
VASILE ȘARBAN, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: "Dacă mai înainte ne gândeam că este imposibil de a exporta la așa deportări, iată că acum s-a demonstrat că asta e posibil.Succesul, clar lucră că-l vom avea, fiindcă noi vorbim de fructe moldovenești și asta înseamnă calitate, asta înseamnă gust, aromă."
Potrivit Asociației Moldova-Fruct, Republica Moldova a livrat în ultimii doi ani peste 130 de mii de tone de mere în peste de 30 de țări ale lumii. Exporturile către Uniunea Europeană aproape că s-au dublat de la 12 mii de tone la 22 de mii de tone în anii 2023-2024, destinația principală fiind România, cu o cotă de 90 la sută din exportul total către blocul comunitar.