38 de ani de la tragedia de la Cernobîl
Externe 26 aprilie 2024, 19:31 | 215

Astăzi se împlinesc 38 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobîl. La înlăturarea consecințelor avariei au participat și peste trei mii 500 de cetățeni ai Moldovei sovietice, în acea vreme. Mulți s-au ales cu boli cronice sau au murit subit. Supraviețuitorii și apropiații celor care au devenit victime ale tragediei din 1986 s-au adunat la miting de comemorare.

Mulți dintre participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl nu cunoșteau despre pericolul iminent, deoarece conducerea de atunci a Uniunii Sovietice a tăinuit informațiile privind substanțele nocive emanate în urma exploziei.

ION STAFI, vicepreședinte al asociației „Cernobîl” din Chișinău: "Era totul închis, ascuns, mușamalizat. După un timp oarecare s-a aflat. Lumea deja știe cine a participat, cum au participat și consecințele acelor oameni care au avut de suferit în 1986 - 1987."

Pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23, a explodat reactorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobîl, accident survenit urmare a unui lung șir de erori umane, care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

Puțini au fost cei care au știut ce s-a întâmplat atunci. Liderii de la Moscova nu au informat despre accident nici măcar populaţia aflată în imediata apropiere a dezastrului. 45 de mii de locuitori din Pripyat, oraşul aflat la doar 1,5 kilometri de centrala de la Cernobîl, au fost evacuați abia la 36 de ore de la producerea accidentului, în după-amiaza zilei de 27 aprilie 1986. În mai puțin de două zile, norul radioactiv, de 200 de ori mai puternic decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei.

Opinia ta contează. Comentează!