Jurnalul Săptămânii, 6 Ianuarie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Începândcu 1 ianuarie, putem vorbi cu cei dragi și accesa internetul în roaming la prețuri mult mai mici. Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că cei care călătoresc în oricare dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, dar și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pot beneficia de tarife reduse semnificativ la serviciile de roaming sau pot activa diverse opțiuni avantajoase, conform ofertelor lansate de operatorii din Republica Moldova.

Caz ieșit din comun în satul Aluatu, raionul Taraclia. Directoarea gimnaziului din localitate ar fi instigat doi elevi să se lovească cu capul de perete, în timpul orei opționale de Educație pentru societate, pe care le-o predă. Pentru că și-au uitat cărțile acasă, elevii au avut de ales ca formă de pedeapsă între a face o sută de flotări, fie să se lovească de o sută de ori cu capul de perete. Băieții au ales a doua opțiune, care li s-a părut mai ușoară. Aceștia s-ar fi lovit până când profesoarei „i s-a făcut milă de ei”. Dezvăluirea a fost făcută pentru portalul Jurnal.md de unul dintre elevii vizați și părintele celuilalt elev. Astăzi, Ministerul Educației a anunțat că s-a autosesizat în privința acestui caz.

Școlile din Chișinău ar putea să nu mai formeze grupe cu program prelungit pentru elevi. Directorii instituțiilor de învățământ au fost informați deja despre situația creată, care, potrivit responsabililor de la primărie, ar fi fost cauzată de deficitul bugetar mare și necesitatea de a reduce cheltuielile. Intenția autorităților locale a stârnit reacții negative în rândul părinților. Aceștia spun că este o decizie unilaterală a primăriei, care nu s-a consultat cu cetățenii și nu s-a gândit la faptul că mulți copii vor rămâne fără supraveghere. Responsabilii de la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport au constituit un grup de lucru, care în timp de două săptămâni urmează să vină cu soluții în ceea ce privește organizarea timpului elevilor de după ore.

Opinia ta contează. Comentează!