Cadrele didactice din sistemul de educație profesională tehnică sunt implicate într-un program inovator de formare
Social 23 noiembrie 2023, 15:45 | 416

Cadrele didactice din sistemul de educație profesională tehnică sunt implicate într-un program inovator de formare, devenind mentori pentru colegii lor. Sunt vizate mai ales instituțiile de învățământ din domeniile transporturi și electronică. Profesorii beneficiază de un curs de perfecționare în psiho-pedagogie, oferit de Direcția de Formare Continuă a Universității Tehnice din Moldova, ca parte a proiectului „CONSEPT 5”. Acest program le permite să-și îmbunătățească abilitățile pedagogice.

Profesorii sunt înregistrați video în timpul predării pentru a primi feedback din partea colegilor și a experților în formare. Aceasta îmbunătățește calitatea predării și le oferă profesorilor oportunitatea de a prelua rolul de mentori pentru elevi, promovând o învățare individualizată.

VALENTIN BEREGA, profesor în Electromecanică, Colegiul Politehnic Bălți: "Este nevoie cât mai des de făcut așa experiență din următoarele motive: primul motiv, colaborăm, tare multe aflăm, colaborăm cu colegii și avem noi abilități, obținem și tare multe lucruri cunoaștem."

ARTUR DMITRIEV, maistru instructor, Școala profesională nr. 9 , Chișinău: "Pentru mine e o experiență cu alte cadre didactice să mă sfătui, de exemplu, cum să fac corect o lecție deschisă de practică, de teorie."

GHEORGHE PRALEA, maistru instructor, Școala profesionala nr. 2 din Cahul: "Suntem practic adunați din toate colțurile Republicii Moldova. Am făcut cunoștință, am făcut legături de colaborare între noi ca colegi. E un proiect foarte binevenit."

Instruirile acordă o mare atenție procesului de predare orientat pe activități interactive și învățare în echipă. Managementul în clasă, motivarea elevilor și evaluarea sunt aspecte esențiale abordate în cadrul acestor instruiri.

RODION CIUPERCĂ, șef, Direcția formare continua UTM: "Proiectul „Consept 5” mai mult este axat pe domeniul transporturi, pe domeniul electronic și atunci în parteneriat sunt anume școli din acest domeniu. Deci se face o alegere distinctă pentru ce necesități, care sunt acele priorități în economia de pe piață."

ELENA GUȚU, formator, centrul de formare UTM: "Sunt filmați. Dumneavoastră v-ați convins. Se vizionează. Colegii le acordă feedback, formatorii tot. Prin asta ei capătă o imagine de sine mai înaltă, o încredere. După aceasta ei prezintă cu totul altfel."

Din anul 2008 pană în prezent, de formări profesionale au beneficiat circa 3000 de cadre didactice din 31 de instituții de învățământ profesional-tehnic din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!