Peste o mie de grupe cu program prelungit activează acum în municipiul Chișinău
Social 16 septembrie 2024, 20:03 | 132

Peste o mie de grupe cu program prelungit activează acum în municipiul Chișinău. „Finanțarea acestora se face exclusiv din bugetul municipal și părinții nu sunt obligați să achite nimic”, precizează responsabilii din cadrul Primăriei.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport: "La ziua de astăzi avem 1077 de clase cu program prelungit. Din ele, cu trei ore de activitate, sunt 1024 de clase, în 104 instituții, și cu activitate de șase ore - 53 de grupe, în 20 de instituții."

Potrivit lui Andrei Pavaloi, părinții elevilor nu sunt obligați să achite pentru grupele cu program prelungit, iar dacă totuși le este impusă vreo taxă, aceștia trebuie să anunțe neîntârziat autoritățile municipale.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport: "Finanțarea acestor grupe se face exclusiv din bugetul municipal, iar colectarea anumitor surse bănești, în afara plății pentru alimentația copiilor, nu urmează a fi făcută de către părinți."

Decizia din ianuarie curent a municipalității de a nu mai finanța programele cu program prelungit i-a nemulțumit pe părinți, care au ieșit în stradă. Guvernul îl acuza, la acea vreme, pe primarul Ion Ceban că ar refuza să mai finanțeze grupele cu program prelungit din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din noiembrie 2023. Ceban a respins acuzațiile și a pasat responsabilitatea pe Ministerul Educației, pe care l-a acuzat de „capturarea” Direcției municipale educație, tineret și sport, după ce autoritățile centrale l-au demis pe șeful acesteia, Andrei Pavaloi, invocând prevederile Codului educației.

În cele din urmă, finanțarea grupelor cu program prelungit a fost restabilită după ce consilierii PAS au acceptat să voteze bugetul municipal pentru anul 2024, alături de cei din Mișcarea Alternativa Națională, partidul primarului Ion Ceban.

Opinia ta contează. Comentează!