În a treia zi de Paști, în curtea bisericii din Dănceni au răsunat cântece pascale
Social 7 mai 2024, 20:42 | 361

În a treia zi de Paști, în curtea bisericii din Dănceni au răsunat cântece pascale. 37 de colective folclorice au fost invitate la Festivalul „Hristos a Înviat”, care a ajuns la cea de-a cincea ediție. Folclorul şi tradiţiile strămoşeşti îi uneşte pe toţi, de la copii la bătrâni, spun organizatorii.

NINA CÂRLAN, conducător Ansamblul „Datina Neamului”, Ruseștii Noi: "Suntem de la întemeierea acestui festival. Ne bucurăm că suntem parte din familia festivalului pascal și la a V-a ediţie și încercăm să strigăm către cer să ne audă Isus Hristos că îl iubim."

GHEORGHE EREMEI, conducător Ansamblul „Albinuța”, Sociteni: "Am venit la această sărbătoare sufletească, luminată Învierea Domnului, am venit cu colectivul „Albinuța” să îi încântăm cu un colind care se cântă la noi în biserică."

Un asemenea eveniment îi atrage nu doar pe artiștii, ci și pe meșterii populari.

VICTORIA BUZATU, meșter popular: "Am venit cu genți croșetate manual, dar și alte lucrări cum ar fi îngerașii care acum sunt în trend, de obicei îi punem în brăduțul de Crăciun dar și la cărucior la nou născut îi atârnăm. După am început cu ouă croșetate de diferite culori."

Dragoste pentru folclor şi tradiţiile strămoşeşti! Acest sentiment îi uneşte pe toţi, de la mic, la mare, ne spun organizatorii.

MARINA DONOS, organizatoarea festivalului: "Scopul acestui festival este de a promova și de a aduce la cunoștință la tot tineretul nostru scump și frumos ca să pășească cât mai des lăcașurile sfinte. Să învețe lucruri frumoase, să deprind folcloric autentic, care spre nefericire este dat uitării."

MARIANA COTOVANU, fondatoarea festivalului: "Adunăm un număr foarte mare de colective, de la ediție la ediție. Dacă la prima ediție au fost prezenți 18 colective folclorice, acum avem un număr de 37 de colective folclorice, avem din Giurgiulești Cahul, Leova, Sângerei, Drochia, Strășeni, de aici din jurul Chișinăului din localitățile ale municipiului Chișinău, la fel sunt foarte multe colective."

Festivalul de cântece pascale „Hristos a Înviat” este la a V-a ediţie.

Opinia ta contează. Comentează!