Soții Andrei și Tatiana, care au 81 și, respectiv, 74 de ani, fac vin în fiecare an din poama pe care o cresc în grădină
Social 10 octombrie 2024, 18:20 | 1260

Toamna este anotimpul când mulți gospodari perpetuează tradiția seculară a vinificației. Forfotă mare este acum și în gospodăria familiei Roșior din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi. Soții Andrei și Tatiana, care au 81 și, respectiv, 74 de ani, fac vin în fiecare an din poama pe care o cresc în grădină. Ei spun că muncesc cu gândul la copii și nepoți, pentru ca să aibă cu ce-i primi când intră în casa părintească.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Așa a început dimineața în familia Roșior. Strugurii sunt deja culeși, iar zdrobitoarea - instalată. Totul este pregătit pentru un proces compelx - stoarcerea bobițelor la teasc, iar mai încolo - turnarea mustului în poloboace, unde sa va păstra vinul."

TATIANA ROȘIOR, locuitoare a satului Hârbovăț, Anenii Noi: "Ne sculăm mai dimineață și culegem poama, o fărâmăm, o dăm la teasc. O lăsăm un pic să fiarbă, pentru că vinul trebuie să fiarbă. Trebuie să fie mai dulcișor. Noi totul facem împreună. Amândoi scoatem polobocul din bordei. Încă avem și puteri să îl scoatem. Cu funia, dar îl scoatem. Îl spălăm, punem uncrop, punem frunze de nuc, frunze de piersic, hamei."

Soții Roșior spun că producerea vinului a devenit o tradiție în familia lor, care a apărut în urmă 55 de ani, atunci când cei doi s-au căsătorit.

TATIANA ROȘIOR, locuitoare al satului Hârbovăț, Anenii Noi: "Vinul din struguri Noah am pus-o de-o parte, vinul bălan. Vinul negru de altă parte. Am făcut vin și din poamă europeană vreo câteva căldări. Acela este pentru domnișoare, să fie aparte, mai ușurel. Noi de cum ne-am căsătorit, ne-au dat părinții mei loc de casă aici. Ne-a dat cu tot cu vie, ne-au dat și poloboc. Ne-au făcut gospodari deodată, să avem."

Cel mai bun vin este pus pe masă atunci când vin copiii și nepoții, spune Andrei Roșior.

ANDREI ROȘIOR, locuitor al satului Hârbovăț, Anenii Noi: "Îi mulțumim Domnului, avem trei copii, vreo zece nepoți și avem strănepoți vreo cinci. Iată, unul acum e pe drum. Mulțumim Domnului! Atunci când vin la noi, trebuie să-i bucurăm cu ceva. Dar ca să îi bucuri trebuie să muncești, să le arăți și lor cum, că, iată, se pune bucățica ceea, bucățica cealaltă."

TATIANA ROȘIOR, locuitoare al satului Hârbovăț, Anenii Noi: " - Nu e un moldovean care să se pună la masă fără un pahar de vin. Acestea sunt tradițiile și obiceiurile noastre, în satul nostru. - Altfel nu cânți. Ca să cânți și să fii puțin mai îndrăzneț, trebuie să ai puțină dispoziție. Asta și la muncă, și peste tot."

Opinia ta contează. Comentează!