Cinci persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon pe parcursul lunii trecute, iar trei dintre ele și-au pierdut viața
Cinci persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon pe parcursul lunii trecute. Trei dintre acestea și-au pierdut viața. Specialiștii atenționează că, în acest an, cazurile de intoxicații sunt în creștere. În aceste condiții, responsabilii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au sporit activitățile de informare a populației. Angajații IGSU au ajuns și la Natalia Fiodorov, o femeie de 65 de ani din satul Hulboaca, care este nevăzătoare și trebuie să se descurce pe cont propriu, inclusiv în ceea ce privește utilizarea sobei.
ION ȚURCAN, comandant adjunct, Detașamentul salvatori și pompieri sectorul Râșcani: "La dumneavoastră podeaua, aici, în față, este din laminat. Noi vă îndemnăm să puneți în față la ușa de la sobă o placă din metal. În cazul în care deschideți ușița sobei, să nu cadă jăratic. - Da, eu știu. Sunt la curent cu asta."
ȘTEFAN BOSTAN, șef secție, Direcția generală prevenție, IGSU: "Mai avem un îndemn pentru dumneavoastră. Vedem aici mobilierul alipit de sobă. Vă îndemnăm mult să-l feriți la o distanță de soba dată pentru a evita pe viitor situații mai puțin faste."
Femeia afirmă că știe regulile de siguranță, dar orice informare suplimentară prinde bine. Ea spune că nu lasă focul în sobă pe timp de noapte.
NATALIA FIODOROV, locuitoare al satului Hulboaca: "Focul arde doar până la ora 17:00. Eu niciodată nu las focul până mai târziu, chiar și dacă e răcoare. Îmi fac griji. Ascult și deseori la televizor se spune că focul nu se lasă până mai târziu. Eu tot timpul stau cu grijă și mai bine să fie bine decât să se întâmple ceva."
Locuitorii din satul Hulboaca sunt atenționați și de către autoritățile locale.
CORINA BALȚATU, asistent social în comuna Grătiești: "Lucrătorii sociali se deplasează la domiciliu, au grijă de bătrânii pe care îi au la evidență și ei tot se implică, le dau explicații și îi ajută dacă este necesar."
Potrivit responsabililor de la IGSU, cazurile de intoxicații cu monoxid de carbon au crescut față de anul trecut. Persoanele aflate în situații de risc sunt vârstnicii, familiile cu mulți copii și persoanele cu nevoi speciale.
LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă al IGSU: "Începând cu 1 octombrie până pe data de 30 octombrie, în Republica Moldova au fost înregistrate deja cinci cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon. Trei persoane și-au pierdut viața, inclusiv un minor. Anul trecut am avut doar trei cazuri înregistrate, fără vreun caz de deces. Din păcate, în acest an, practic suntem la începutul acestei perioade, dar deja avem cinci cazuri înregistrate."
Specialiștii le recomandă oamenilor să exploateze corect sobele pentru a evita situațiile de risc. Astfel, este importantă curățarea canalelor de evacuare a fumului, stingerea focului cu două ore înainte de somn, dar și supravegherea în permanență a focului din sobă. În cazul încălzirii locuinței cu ajutorul unui generator de căldură, oamenii sunt îndemnați să deschidă geamurile pentru ventilarea încăperilor și să verifice periodic starea dispozitivului.