Unii deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate se bucură de case spațioase și mașini scumpe
Alegeri Anticipate 2021 20 iulie 2021, 17:03 | 3204

Astăzi vi-i prezentăm, prin prisma integrității și averilor agonisite, pe primii zece aleși ai poporului, care se regăsesc pe lista formațiunii cu cele mai multe mandate de deputat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Unii dintre aceștia au case spațioase și mașini scumpe. Ce arată declarațiile lor de avere pentru ultimii doi ani, adică pentru perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2020, depuse la Comisia Electorală Centrală, și cu ce s-au ocupat până acum, vedeți în continuare.

Igor Grosu are 49 de ani și este istoric. A devenit deputat după scrutinul parlamentar din februarie 2019. În primăvara anului 2021, a fost propus de președintele Maia Sandu pentru funcția de premier, dar nu a fost susținut de majoritatea parlamentară. Potrivit declarației de avere depusă la CEC, în ultimii doi ani, Grosu și soția sa au obținut venituri de 625 de mii de lei. Familia lui deține câteva terenuri agricole de 145 mii de lei. Aceasta are două case de locuit, un apartament și alte averi imobile în valoare de 634 de mii de lei, dar și o mașină Volkswagen de 7.800 de euro.

Natalia Gavrilița are 44 de ani și este specialist în politici publice. În 2019, a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu. Ulterior, în primăvara anului 2021, a fost propusă de două ori la funcția de prim-ministru, dar niciodată nu a fost susținută de Parlament. Familia ei a obținut, în ultimii doi ani, venituri de 1,7 milioane de lei. Are un apartament de 276 de mii de lei, dar și două mașini Lexus și Subaru în valoare totală de peste 20 de mii de euro.

Mihail Popșoi are 34 de ani și este specialist în relații internaționale. În politică a intrat în septembrie 2017, direct în funcția de vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. În ultimii doi ani, el a obținut venituri de peste 1,6 milioane de lei. Deține un teren de 136 de mii de lei, câteva locuințe de 765 de mii de lei, dar și două mașini Toyota de 11 mii de euro și, respectiv, 90 de mii de lei.

Sergiu Litvinenco are 40 de ani și este jurist. A activat în calitate de consultant juridic în diferite proiecte cu finanțare internațională, prin intermediul cărora se acorda consultanță unor instituții de stat. Printre acestea – și Ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de Maia Sandu. Potrivit declarației de avere, familia lui Litvinenco a obținut venituri, în ultimii doi ani, de 1,3 milioane de lei. Deține un teren de 10 mii de lei, o casă și două apartamente de 960 de mii de lei și conduce două mașini - un Mercedes și Toyota în valoare totală de 19 mii de euro.

Andrei Spânu are 35 de ani și este economist. Potrivit presei de investigație, el a jonglat de ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone off-shore. Direct sau indirect, numele lui este legat de jurisdicții precum Cipru, Hong Kong, Delaware și Belize. Pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spânu s-ar fi aflat în incompatibilitate de funcții. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat o firmă din Hong Kong care, în ultimii ani, i-a adus aproximativ 8 milioane de lei. El a negat aceste acuzații. Potrivit declarației de avere, Spânu a obținut venituri, în ultimii doi ani, de 8,9 milioane de lei. Deține o casă spațioasă de 1,5 milioane de lei. Are două automobile - un Audi de 380 de mii de lei și un Volkswagen de 27 de mii de dolari.

Liliana Nicolaescu-Onofrei are 53 de ani și este filolog, profesor de limbă și literatură română. Pe 10 iulie 2013, a fost numită ministru adjunct al Educației, funcție pe care a deținut-o până în august 2015. Liliana Nicolaescu-Onofrei este unul dintre membrii fondatori ai PAS. Familia ei a adunat, în ultimii doi ani venituri, de 844 de mii de lei. Are două apartamente și o încăpere auxiliară de 910 mii de lei, precum și o Honda de opt mii de euro.

Doina Gherman are 39 de ani și este profesor. Din 2010, a activat în cadrul Serviciului Vamal în funcţia de inspector superior, dar, la începutul 2015, și-a suspendat contractul pe motiv de concediu de îngrijire a copilului. Din 2018, este lector la Institutul de Științe al Educaţiei, concomitent lucrând la Asociaţia Fortius, unde mai activau şi alţi membri ai PAS. Familia ei a avut venituri de peste două milioane de lei și două automobile: un Lexus și o Skoda de 41 de mii de euro.

Vladimir Bolea are 50 de ani și este istoric și jurist. Cariera lui profesională e legată, în mare parte, de o companie pe care a fondat-o la Iași, România, și la care a fost director mai bine de cinci ani. Între timp a fost instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău - un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova. În ultimii doi ani, familia lui a avut venituri de 1,2 milioane de lei. Deține două mașini - o Honda și o Skoda de 10 mii de lei și 71 de mii de roni. Bolea nu a declarat nicio casă.

Veronica Roșca are 39 de ani și este specialist în științe politice. A decis să se implice activ în viața politică în 2016, devenind membru al Biroului Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. În cadrul partidului, se ocupă inclusiv de coordonarea evenimentelor organizației de femei. În ultimii doi ani, familia ei a avut venituri de două milioane de lei. Deține un apartament de 620 de mii de lei și trei automobile: o Dacia, un Hyundai și un Seat Leon în valoare totală de 330 de mii de lei.

Lilian Carp are 43 de ani și este profesor de istorie. Ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din decembrie 2014 și a fost membru al fracţiunii Partidului Liberal. Până a accede în Parlament, Carp a făcut parte şi din Consiliul de Administrare al S.A. Apă-Canal, dar a fost exclus, împreună cu alţi trei consilieri municipali. În ultimii doi ani, familia lui a adunat venituri de peste un milion de lei. Carp a declarat un autoturism de 11 mii de lei și nicio locuință.

Acesta este primul material dintr-un serial de trei reportaje în care vă vom face cunoștință cu noii deputați aleși din toate cele trei formațiuni care au trecut pragul electoral.

Opinia ta contează. Comentează!