O profesoară de la Liceul „Nicolae Iorga” din Chișinău acuză administrația instituției de evaluare neglijentă a activității sale
Social 22 aprilie 2024, 18:52 | 8333

O profesoară de la Liceul „Nicolae Iorga” din Chișinău acuză administrația instituției de evaluare neglijentă a activității sale pentru acordarea sporului salarial. Cadrul didactic insistă că merită un adaos, deoarece a pregătit elevi olimpici și că are o vechime de muncă de peste 30 de ani. În replică, directorul școlii zice că evaluarea se face semestrial, pe baza performanțelor din ultimele șase luni de activitate. „Profesorul nu a întrunit punctele necesare”, afirmă administrația.

Viorelia Jelihovschi este profesoară de informatică și dirigintă pentru elevii unei clase de a IX-a. Deși este slab-văzătoare, femeia muncește în domeniu de trei decenii, iar de 22 de ani activează la Liceul „Nicolae Iorga” din Chișinău. Viorelia Jelihovschi spune că are multe merite, dar e lipsită în acest semestru de un spor salarial.

VIORELIA JELIHOVSCHI, profesoară de informatică, Liceul ”Nicolae Iorga”: "Iată acel certificat care vorbește despre parteneriatul cu American House, în luna august, care a fost indicat în acest portofoliu de evaluare. De asemenea, al doilea certificat, vorbesc de colaborare cu UTM. Ceilalți colegi ai mei au zis ieri că „da, suntem indignați, dar ne aranjează și nu vrem să vorbim nimic, cu toate că mai mult din jumătate de colegi au zero performanțe. Pentru noi contează acești 600 sau 800 de lei, adaosul, pe care-l primim ca un premiu lunar."

Directorul instituției, Aida Gonța, spune că toți profesorii au făcut cunoștință cu metodologia de evaluare încă la începutul anului școlar. Doritorii au completat fișa de autoevaluare și au prezentat activitățile extracurriculare, la care au participat. Punctajul a fost oferit în funcție de gradul de implicare.

AIDA GONȚA, director, Liceul ”Nicolae Iorga”: "În luna ianuarie a urmat autoevaluarea, fiindcă de aici începe performanța individuală a cadrului didactic. Cadrul didactic se autoevaluează, după care, fișa de autoevaluare se acordă șefului comisiei metodice, șeful infirmă sau confirmă, dar asta depinde de argumentele, pe care le-a adus cadrul didactic. Sunt profesori care au un procent destul de mare, fiindcă numărul de activități pe care le-au realizat pe parcursul unui semestru a fost enorm de mare. Sunt profesori care au ajuns la acel procent."

DIANA SÂRBU, șefa Comisiei metodice științe: "Pentru perioada iulie-decembrie, a fost perioada în care cadrele didactice trebuiau să vină cu acte doveditoare. Am primit acea fișă cu două puncte bifate în dreptul a două activități. În rest, conform dovezilor care au fost, nu am putut pune punctaj mai mare."

Administrația liceului asigură că totul s-a efectuat transparent și nu neagă abilitățile cadrului didactic vizat, dar, potrivit regulamentului, sunt luate în calcul performanțele din ultimele șase luni de activitate. Potrivit Ministerului Educației, calcularea sporurilor cu caracter specific este efectuată anual, în raport cu salariul de funcție al învățătorului la clasele primare și cel al profesorului în învățământul secundar. Calculele se fac în baza numărului de elevi înregistrați în data de 1 octombrie a fiecărui an școlar, iar sporurile vor constitui în total cel mult 10% din bugetul anual destinat salarizării cadrelor didactice.

Opinia ta contează. Comentează!