Deputații PSRM și cei care îi deservesc au votat, pe bandă rulantă, patru proiecte controversate
După ce deputații din opoziție au părăsit ședința Parlamentului, cei din PSRM și Partidul Șor au votat pe bandă rulantă proiecte controversate, inclusiv cele catalogate anterior drept parte a unui ”plan de federalizare prin metoda pașilor mici”.
Printre proiectele cu bucluc sunt cel care favorizează Autonomia Găgăuză și cel prin care Taraclia va primi statut de raion etnocultural. Ambele documente au fost discutate sumar și votate fără multă vorbă de către deputații socialiști, cei din Partidul Șor și transfugii care au constituit platforma ”Pentru Moldova”. În grabă au fost votate încă două proiecte - unul prevede abrogarea așa-zisei Legi a miliardului, iar altul - revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani, pentru femei, și 62 de ani pentru bărbați. Economiștii afirmă că inițiativa majorității parlamentare este una populistă. Toate cele patru proiecte au fost votate în mai puțin de 40 de minute.
Deputații PSRM-Șor au aprobat, în lectura finală, proiectul de modificare a Legii privind administrația publică locală, a Legii privind descentralizarea administrativă și proiectul de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Astfel, Autonomia Găgăuză va avea un nivel special de administrare. În textul legii se arată că ”modificarea statutului unității teritoriale autonome Găgăuzia, intrarea sau ieșirea localităților în/din componența Găgăuziei se va efectua în conformitate cu prevederile Legii nr.344 din 23 decembrie 1994 privind statutul Gagauz-Yeri. Aceiași deputați ai PSRM și ai Partidului Șor au votat abrogarea ”legii miliardului furat”, care se prezumă că va micșora povara fiscală asupra contribuabililor. Deputații din opoziție spun, însă, că proiectul ”va provoca creșterea prețurilor, lipsa credibilității pe plan extern și la slăbirea Băncii Naționale”. Deputatul PAS, Mihai Popșoi, a notat că majoritatea parlamentară ”mută datoria miliardului dintr-un cont al statului în altul, în loc să ceară de la Șor să întoarcă banii furați”. Amintim că acest proiect a fost contestat de Fondul Monetar Internațional, potrivit căruia ”anularea legii anterioare riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar din Republica Moldova”. În clipe numărate a fost votat și proiectul care prevede revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbați, începând cu 1 ianuarie 2021. Experții economici au atenționat anterior că inițiativa este populistă și că revenirea la vârsta de pensionare va însemna la modul practic falimentul sistemului public de pensii.