A început recensământul de probă
Social 30 august 2023, 19:47 | 870

Recensământul de probă este în plină desfășurare. Până pe 10 octombrie, recenzorii delegați de Biroului Național de Statistică vor colecta date din 11 localități, fiind vizate clădirile de locuit, ocupate și neocupate, și cetățenii rezidenți. În premieră, recensământul este realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a informațiilor. Echipa noastră de filmare i-a însoțit astăzi pe recenzorii, care s-au deplasat în satul Colonița.

Recensământul de probă se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total sunt trei chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.

CLAUDIA OLEACU, supervizor BNS, Colonița: "Mai exact, în ceea ce privește locuința, începe de la anul dării în exploatare, din ce material este construită, cu ce este dotată, câte odăi, suprafața. Cetățenii care se află în prezent în locuințe, trebuie să prezinte IDNP-urile, numărul de telefon, datele nașterii, unde s-au născut, câți sunt în familie. Absolut tot, studiile, locul de muncă."

Pentru desfășurarea recensământului, Biroul Național de Statistică a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar de recensământ. Aceștia sunt autorizați prin legitimații corespunzătoare și se disting prin însemne, precum chipiuri și sau tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului de probă.

Datele obținute sunt strict confidențiale și protejate conform legii. Toată informația va fi utilizată doar în scopuri statistice. Oamenii sunt îndemnați să dea dovadă de receptivitate. În Colonița sunt peste 1500 de case și peste 3 mii 400 de locuitori.

CLAUDIA OLEACU, supervizor BNS, Colonița: "Pentru toți cetățenii, trebuie să știe ca are loc recensământul de probă, pe tabletă, în format electronic și trebuie să fie receptivi, să accepte să răspundă la întrebările recenzorilor. Vrem să știm câți cetățeni sunt în teritoriu, cu ce se ocupă ei, câți sunt plecați, câți sunt cu studii superioare."

Recensământul de probă se desfășoară în perioada 28 august - 10 octombrie și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024. Acesta din urmă se va desfășura cu sprijinul Uniunii Europene și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Pentru verificarea identității personalului sau pentru a obține oricare altă informație, populația va putea suna la ”Linia verde” - 080 080 024. Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.

Opinia ta contează. Comentează!