Peste 100 de mii de volume de carte în limba română au ajuns la Chișinău și urmează a fi distribuite în peste 300 de biblioteci
Peste 100 mii de volume de carte în limba română au ajuns la Chișinău și urmează a fi distribuite în peste 300 de biblioteci din mai multe localități. Este cea mai mare donație de carte din ultimii 30 de ani pe care guvernul de la București o face Republicii Moldova. Setea de carte în limba română este în continuare acută, spun bibliotecarii.
ADRIAN DUPU, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova: "Mă bucur să văd că acest proiect, pe care îl planificăm și lucrăm mai bine de un an, prinde astăzi viață. Ne bucurăm că putem să venim în sprijinul iubitorilor de carte din toate colțurile țării și prin acest lucru dorim să consolidăm relația specială dintre România și Republica Moldova."
Cărțile sunt binevenite în situația, în care bibliotecile se confruntă cu o criză de carte în limba română, potrivit ministrului Culturii, Sergiu Prodan. SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Există o criză de carte de calitate în limba română. Și acum vorbim despre o donație extraordinară de peste un milion de euro, de carte nouă, carte de calitate, selectată cu multă minuțiozitate, pregătite loturi speciale pentru diferite biblioteci."
ELENA PINTILEI, director general al Bibliotecii Naționale: "Cunoaștem foarte bine care este situația bibliotecilor din țară. Încă unele biblioteci dețin carte cu caractere chirilice, carte învechită ca an de ediție, dar mai ales conținut. Desigur că prioritari sunt clasicii literaturii române, cei care se găsesc în programul școlar, cărți ce ține de istoria românilor, carte de autodezvoltare, dar dicționare, enciclopedii și cărți pentru copii."
Setea de carte în limba română este în continuare acută, spun bibliotecarii.
MARIA MÂTCU, director, biblioteca raională Nisporeni: "Avem o necesitate nespus de mare să reînnoim, mai ales la biblioteca din Nisporeni, vrem să reînnoim fondul cu carte în grafie latină. Avem cititori și întreabă mult de cartea cu grafie latină. Noi avem, dar multe cărți sunt și învechite."
ADRIANA LEIBA, bibliotecară, satul Costuleni, Ungheni: "Foarte tare avem nevoie de cărți, deoarece nu am avut de mult achiziție de carte. Anul acesta am procurat, dar sunt binevenite și acestea care vor fi donate."
GALINA GAFIȚA, director, biblioteca raională Călărași: "Chiar dacă prevalează fondul de carte în limba română, oricum sunt cărți un pic mai vechi și ceea ce este nou este întotdeauna solicitat."
Proiectul „Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” a fost inițiat pentru afirmarea identității etnice, culturale și lingvistice românești.