Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura până în luna iulie curent
Social 31 ianuarie 2024, 15:55 | 474

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura până în luna iulie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern. Pentru organizarea și efectuarea Recensământului 2024 au fost alocate peste 244 de milioane de lei.

Potrivit proiectului, datele despre persoanele care fac obiectul recensământului vor fi colectate fie direct, prin intervievarea persoanelor, fie indirect, din surse de date administrative sau private.

OLEG CARA, director BNS: "Principalele prevederi ale proiectului cuprind: stabilirea momentului de referință a recensământului populației și locuințelor, și anume ziua de 8 aprilie, stabilirea perioadei de colectare în teren a datelor de recensământ, și anume de la 8 aprilie până la 7 iulie curent."

Informațiile colectate la recensământ vor fi folosite pentru calculul numărului populației rezidente a Republicii Moldova, a indicatorilor de recensământ, cu dezagregare teritorială, precum și pentru constituirea bazei de sondaj pentru cercetări statistice în gospodăriile populației.

Scopul recensământului este de a oferi informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri.

Legea bugetului de stat pentru anul curent prevede 244,3 milioane de lei drept alocații în bugetul Biroului Național de Statistică pentru finanțarea lucrărilor de organizare și de efectuare a recensământului.

Astfel de activitate statistică se desfășoară o dată la zece ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Datele oferite de către cetățeni vor fi confidențiale și protejate conform legii.

Opinia ta contează. Comentează!