Liderii separatiști din stânga Nistrului scad turațiile retoricii agresive și salută ajutorul Uniunii Europene
Moldovagaz și Tiraspoltransgaz au semnat contractul de împrumut a trei milioane de metri cubi de gaze naturale pentru susținerea funcționalității sistemului de gaze din regiunea transnistreană. Între timp, liderii separatiști din stânga Nistrului scad turațiile retoricii agresive și salută ajutorul Uniunii Europene, care acordă milioane de euro pentru a sprijini regiunea să treacă peste criza energetică provocată de Gazprom. Astăzi va avea loc o ședință online pentru aprobarea aspectelor tehnice de livrare a gazelor, la care vor participa reprezentanții întreprinderilor din sfera energetică de pe ambele maluri ale Nistrului.
Ca urmare a faptului că Tiraspolul a acceptat oficial împrumutul de gaze de la Chișinău, șeful grupării separatiste din regiune, Vadim Krasnoselski, a anunțat că în 3-4 zile după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, regiunea transnistreană va primi gazele atât de necesare. Mai mult, Krasnoselski a salutat propunerea de asistență financiară din partea Uniunii Europene și a recunoscut că refuzarea acestui ajutor ar fi fost o absurditate în actuala criză.
VADIM KRASNOSELSKI, liderul separatist de la Tiraspol: "Când ne aflăm într-o situație atât de dificilă și cineva oferă ajutor, să refuzi este pur și simplu absurd și nechibzuit. De aceea, bineînțeles, salutăm sprijinul oferit de Uniunea Europeană, lucru despre care domnul Ignatiev l-a informat deja în scris pe domnul Serebrian și Biroul pentru Reintegrare, propunând organizarea, în cel mai scurt timp, a unei întâlniri comune a specialiștilor pentru clarificarea situației și a mecanismului de acordare a acestui ajutor. Salutăm și, desigur, mulțumim Uniunii Europene pentru acest sprijin."
A declarat Krasnoselski pentru presa de la Tiraspol. Acesta a promis că, în termeni restrânși, reprezentanții regimului său urmează să colaboreze pentru a aplica noul acord, astfel ca să fie reluate livrările de gaze în stânga Nistrului. La Chișinău, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat mecanismul prin care gazele naturale, procurate din asistența financiară nerambursabilă a Uniunii Europene de 30 de milioane de euro, vor fi livrate în regiunea transnistreană.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Aceste gaze naturale urmează să fie achiziționate de pe piața liberă. Ulterior, prin intermediul Moldovagaz, gazele pot fi livrate în stânga Nistrului. Scopul acestui ajutor și sprijin din partea UE este de a preveni o catastrofă umanitară în desfășurare, dar și pentru producția de energie electrică pe malul drept."
Potrivit lui Vodă, gazele naturale livrate de urgență nu sunt destinate consumatorilor industriali mari din stânga Nistrului.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Volumul livrat va fi limitat la consumul de gaze și energie electrică pentru gospodării, pentru grădinițe, școli, afaceri de bază cum sunt brutăriile sau întreprinderile mici din cadrul regiunii. Este limpede pentru toți, inclusiv pentru Tiraspol, că gazul gratis nu mai există, acest lucru a fost confirmat și de Ambasada Federației Ruse, care a recunoscut oficial acest fapt într-un răspuns pe care l-a transmis Chișinăului, prin care a informat că Gazprom nu va mai livra gaze naturale regiunii."
Guvernul și Comisia Europeană lucrează la un pachet de asistență pentru doi ani, care va ajuta oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Acesta prevede investiții în infrastructura de producere și distribuției energiei electrice și măsuri concrete pentru reducerea se reechilibrarea tarifelor la energia electrică și gazelor naturale pentru toți cetățenii moldoveni."
În dimineața zilei, Moldovagaz a anunțat că a semnat cu Tiraspoltransgaz un contract de împrumut privind livrarea a trei milioane de metri cubi de gaze naturale. Cantitatea ar ajunge pentru consumul regiunii transnistrene până pe 31 ianuarie. Dacă Tiraspolul va accepta ajutorul plătit din pachetul de asistență al Uniunii Europene, gazul va fi gratuit, a declarat premierul Dorin Recean. Dacă nu va fi acceptat ajutorul european, volumul va fi considerat datorie și va trebui să fie plătit la preț de piață de Tiraspoltransgaz până pe 1 martie. Pentru gazele oferite Tiraspolului, Chișinăul cere energie electrică gratuită de la Centrala de la Cuciurgan. Aceasta ar putea determina micșorarea tarifelor la electricitate.