Opt gimnazii au comis abateri grave
Social 18 iunie 2024, 20:10 | 249

Persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii au comis abateri grave, afirmă Comisia Națională de Examene. În mediul online au fost publicate testele de examen de absolvire a gimnaziului și rezolvarea acestora. Imaginile au apărut în timpul desfășurării examenelor, fapt care contravine legislației în vigoare.

Membrii Comisiei Naționale de Examene au fost informați că mecanismele de securizare a testelor de examen permit identificarea instituțiilor de învățământ, de unde au avut loc scurgerile de informații. Toate materialele au fost transmise Inspectoratului General de Poliție.

COMUNICATUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: "Comisia Națională de Examene a constatat încălcarea regulamentului în opt instituții de învățământ. Patru dintre acestea sunt în raioanele Căușeni, Criuleni, Edineț și Glodeni."

COMUNICATUL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: "- Trifănești, Gimnaziul „Mircea Snegur”, filială a Liceului „Ion Creangă” - Prajila, Gimnaziul Prajila - Ștefănești, Gimnaziul Ștefănești - Putinești, Gimnaziul Putinești"

Comisia Națională de Examene a solicitat autorităților din Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni, Florești efectuarea unei anchete de serviciu, în cadrul căreia să fie examinate toate circumstanțele în care au fost comise abateri.

Potrivit Codului contravențional, publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat şi/sau a soluţiilor până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia, se pedepsește cu amendă de până 12 mii de lei în cazul persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la trei luni la un an.

Comisia Republicană de Reevaluare la disciplina matematica a constatat diferențe mari dintre punctajele acordate de la 5 puncte până la 12 puncte în unele teste din anumite instituții de învățământ. Comisia Națională de Examene a solicitat reevaluarea integrală a testelor din 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Dubăsari, Rezina, pentru care s-au constatat diferențe exagerate. Și în acest caz, Comisia Națională de Examene va solicita realizarea unei anchete de serviciu.

Opinia ta contează. Comentează!