În perioada Recensământului populației, poliția a fost sesizată în repetate rânduri de recenzori care anunțau că oamenii sunt agresivi
Social 9 iulie 2024, 15:49 | 129

Recensământul populației s-a desfășurat în condiții dificile. În perioada 8 aprilie -7 iulie, cât a durat procesul, poliția a fost sesizată în repetate rânduri de recenzori, care anunțau că oamenii au un comportament agresiv. Concluziile preliminare ale recensământului au fost prezentate astăzi, într-o conferință de presă.

În Recensământul populației au fost implicați circa patru mii de recenzori, printre care și Gabriela Lungu. Femeia spune că deseori a trebuit să suporte un comportament inadecvat al unor cetățeni.

GABRIELA LUNGU, directoarea Teatrului „Guguță”: "Da, o zic deschis. Am fost agresată fizic și verbal. Bine, fizic nu am rămas cu sechele. Am avut situații când încercau să ne apuce de mâini, să ne tragă, împingă, să trimită câinii asupra noastră, fiindcă au căței de companie."

Peste zece mii de persoane au refuzat să participe la Recensământ, afirmă șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

OLEG CARA, director BNS: "În rezultat, cei care au rămas să spunem așa pe pozițiile sale este de circa 3900 de persoane. Au fost transmise peste patru mii de avize, ulterior citații și au fost întocmite și procese verbale. Au fost aplicate circa 50 de procese verbale. Au fost peste 36 de cazuri când a fost nevoită să intervină poliția. Multe cazuri au fost agresări de ordin verbal, dar au fost și fizice. Au fost persoane care au abandonat și a fost reziliat contractul."

În perioada 15 iulie -11 august se va desfășura ancheta post recenzare, care are drept scop evaluarea activității de recenzare, inclusiv estimarea gradului de acoperire și a erorilor de conținut, a precizat Oleg Cara.

OLEG CARA, director BNS: "Sunt selectate anumite sectoare în care recenzorii se vor deplasa. Procedura de colectare a datelor este aceeași ca și în cadrul Recensământului, doar chestionarul este mai mic."

În perioada 8 aprilie -7 iulie au fost intervievate două milioane 448 de mii de persoane. Potrivit Biroului Național de Statistică, rezultatele finale ale recensământului 2024 vor fi publicate până la finele anului 2025.

Opinia ta contează. Comentează!