Primul Summit de pace pentru Ucraina
Externe 17 iunie 2024, 20:32 | 410

Primul summit consacrat păcii în Ucraina, care s-a desfășurat sâmbătă și duminică în Elveţia, fără participarea Rusiei, face apel la implicarea tuturor părţilor din conflict în demersurile de încetare a ostilităţilor. Textul, susţinut de marea majoritate a celor circa 100 de participanţi, reafirmă de asemenea „principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”, scrie AFP.

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 din cele 93 de state participante. „Considerăm că pentru a ajunge la pace este nevoie de participarea tuturor părţilor şi dialog între toate părţile”, se arată în document.

Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii - Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia. Nu au semnat Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul.

Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina. „Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă”, a acuzat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în finalul summitului.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia şi liderii săi nu sunt pregătiţi pentru o pace justă. E un fapt."

Anterior, Zelenski a descris condiţiile enunţate de preşedintele rus pentru o încetare a focului şi reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum, în care nu se poate avea încredere. Într-un discurs susţinut mai devreme la Moscova, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina îşi retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia şi renunţă la aspiraţia de aderare la NATO. Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina desfăşurat în staţiunea de lux elveţiană Burgenstock.

Summitul din Elveţia a adus pacea mai aproape de Ucraina, dar nu se va ajunge la pacea reală doar cu un pas, iar drumul până la ea va necesita răbdare şi determinare, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN: "Istoria ne învață că căutarea păcii este plină de provocări. Dar tocmai din cenușa celui de-al Doilea Război Mondial s-a născut Națiunile Unite. Comunitatea internațională trebuie să fie unită pentru a sprijini Ucraina în căutarea păcii. Sarcina noastră comună este să reafirmăm primatul Cartei Națiunilor Unite."

Volodimir Zelenski a explicat în conferinţa de presă că participanţii la summit au convenit să continue lucrul în grupuri speciale şi că, după ce „planurile de acţiune pentru pace” vor fi gata, va putea fi organizat un al doilea summit, scrie Agerpers.

Opinia ta contează. Comentează!