Ludmila Vangheli, fost vicepreședinte al Comitetului de direcție al „Victoriabank”, a fost audiată în dosarul „Furtul Miliardului”
Social 10 octombrie 2024, 15:40 | 315

Audierea martorilor în dosarul numit generic „Frauda Bancară” continuă. Ludmila Vangheli, fostul vicepreședinte al Comitetului de Direcție al Victoriabank, a relatat în instanță un episod care a facilitat prejudicierea sistemului bancar al țării. Vangheli a declarat că fosta conducere a Victoriabank a făcut mai multe plasamente la Banca de Economii. Mai târziu, cea din urmă fiind în incapacitate de a returna aceste datorii, a beneficiat de garanțiile de stat, asumate de guvernarea de la acea vreme. Procurorii spun că, prin așa-numitele credite overnight, dauna financiară înregistrată a constituit 90 de milioane de lei.

MARIANA LEAHU, procuror: "- A confirmat ceea ce a spus la urmărirea penală, aferent plasamentelor care s-au făcut de la Victoriabank la Banca de Economii. - Dacă puteți să ne dați mai multe detalii despre acele overnight-uri și cum au prejudicia ele. - Ele fac parte din prejudiciu invocat în cadrul cauzei penale și nu doar acestea. Mai sunt. Aici e vorba de 90 de milioane de lei, dar până la urmă prejudiciul total este de 2 miliarde 245 milioane. Până la urmă a fost prejudiciat prin faptul că s-au oferit acești bani Băncii de Economii, s-a îndatorat acestă bancă față de Victoriabank și ulterior fiind în incapacitate de a returna aceste datorii, s-au oferit garanțiile de stat care sunt prejudiciu pe prezenta cauză penală."

Ludmila Vangheli a fost vicepreședinte al Comitetului de Direcție al Victoriabank până în anul 2018, atunci când a demisionat. Ea a avut inițial calitate de bănuit în această cauză penală, dar ulterior statul acesteia a fost schimbat. În urma perchezițiilor la domiciliul femeii au fost găsite sume impunătoare în valută, dar și acte care ar fi relevante cauzei penale. Martorul a refuzat să ofere detalii presei.

Frauda bancară s-a desfășurat pe parcursul anilor 2012-2014. În urma unor acțiuni coordonate, din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei, sumă echivalentă pe atunci cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării. Potrivit Procuraturii Anticorupție, până în septembrie 2024, în respectivul dosar au fost conexate 72 de cauze, iar 62 de persoane au statut de învinuit. Inculpații sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și crearea și conducerea unei organizații criminale.

Opinia ta contează. Comentează!