Școlile vor grupe cu program prelungit
Social 9 septembrie 2024, 20:35 | 193

Instituțiile de învățământ din Chișinău au solicitat până acum 684 de grupe cu program prelungit pentru elevii din clasele primare. Procesul este în desfășurare - toate solicitările urmează a fi examinate până pe 15 septembrie, a precizat astăzi șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

ANDREI PAVALOI, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport: "În conformitate cu ordinul Direcției din 1 august 2024 cu privire la organizarea claselor și grupelor cu program prelungit, la ziua de vineri, 80 de instituții din cele 131 pe care le avem în gestiune au depus solicitările pentru coordonarea activității în cadrul acestor grupe. Astfel, la ziua de vineri aveam solicitarea pentru 684 de grupe cu program prelungit."

Potrivit lui Pavaloi, din numărul total de solicitări, 651 sunt pentru program prelungit de trei ore și 33 – pentru șase ore. Urmează ca până pe data de 15 septembrie să fie coordonate toate solicitările astfel ca începând cu săptămâna viitoare să fie stabilit exact câte grupe cu program prelungit vor funcționa începând cu acest semestru, a mai spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport.

Decizia din ianuarie curent a municipalității de a nu mai finanța programele cu program prelungit i-a nemulțumit pe părinți, care au ieșit în stradă. Guvernul îl acuza, la acea vreme, pe primarul Ion Ceban că ar refuza să mai finanțeze grupele cu program prelungit din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din noiembrie 2023. Ceban a respins acuzațiile și a pasat responsabilitatea pe Ministerul Educației, pe care l-a acuzat de „capturarea” Direcției municipale educație, tineret și sport, după ce autoritățile centrale l-au demis pe șeful acesteia, Andrei Pavaloi, invocând prevederile Codului educației.

În cele din urmă, finanțarea grupelor cu program prelungit a fost restabilită după ce consilierii PAS au acceptat să voteze bugetul municipal pentru anul 2024, alături de cei din Mișcarea Alternativa Națională, partidul primarului Ion Ceban.

Opinia ta contează. Comentează!