Înainte de a profita de timpul frumos de afară, să nu uităm de căpușele, care abia așteaptă să ne intre sub piele
Social 6 mai 2024, 21:30 | 285

Odată cu încălzirea vremii, apare și tentația de a merge cu tălpile goale prin iarbă, dar... atenție! Înainte de a profita de timpul frumos de afară, să nu uităm de căpușele, care abia așteaptă să ne intre sub piele. Problema e că în acest interval, în care căpușa s-a hrănit pe seama dumneavoastră, ea poate transmite boli grave. Prezentarea la medic trebuie să se facă în cel mai scurt timp posibil de la mușcătură și nu încercați să îndepărtați singuri căpușa!

DORINA ARSENE, purtător de cuvânt, IMU: "În departamentul primiri urgente de la Institutul de Medicină Urgentă, zilnic se adresează în jur de 5,4,6 pacienți care necesită o consultație, sau pentru a elimina din picior sau de pe mână o căpușă.Nici o persoană nu a necesitat spitalizarea."

În general, oamenii știu ce înseamnă o căpușă și care sunt riscurile aferente.

Specialiștii recomanda evitarea zonelor de parc sau fâșiile forestieră, pentru a reduce riscul de a primi o mușcătură de căpușă.

ELENA CUZMINA, medic infecționist, AMT Buiucani: "Numărul mușcăturilor de căpușe a crescut. Zilnic avem nouă, zece persoane. Sunt foarte multe cazuri în comparație cu anul trecut, când s-a înregistrat un număr mai redus. În locul unde a fost mușcătura apare o pată roșie, care crește foarte repede. Se mărește și este văzut conturul ei."

Mușcăturile de căpușă sunt de regulă ușor de identificat pentru că acestea rămân atașate de piele. Căpușele nu atacă în grupuri! Totuși, unele sunt de dimensiuni mici si nu sunt atât de ușor vizibile la nivelul pielii, comparativ cu cele mari. Specialiștii recomandă ca persoana mușcată de căpușă să atragă atenția asupra stării de sănătate, iar la apariția semnelor de boală posibil asociate cu mușcătura de căpușă, este necesară adresarea imediată la medicul specialist.

Opinia ta contează. Comentează!