Tinerii Ambasadori Europeni vizitează școlile din Republica Moldova în cadrul Anului European al Tineretului
EU și UE 7 octombrie 2022, 15:57 | 1091

Tinerii Ambasadori Europeni vizitează școlile din Republica Moldova în cadrul Anului European al Tineretului și aduc Europa mai aproape de tinerii din Moldova. Timp de mai multe zile, o echipă de tineri ambasadori vorbesc despre cultura, valorile și tradițiile Uniunii Europene. Tinerii relatează și despre oportunitățile, pe care le oferă UE tinerilor din Moldova și împărtășesc experiența lor europeană.

Gheorghe Tutunaru este elev în clasa a XII-a la un liceu din Chișinău, iar mai bine de un an, face parte din inițiativa tinerilor ambasadori europeni. Împreună cu alți colegi împărtășește valorile europene elevilor din Moldova. Tânărul povestește cu entuziasm despre oportunitățile pe care le deschide Uniunea Europeană pentru tinerii din Republica Moldova.

GHEORGHE TUTUNARU, tânăr ambasador european: "Este un proiect bun pentru dezvoltarea personală, este un punct bun pe care poți să îl pui în CV și desigur poți participa la foarte multe proiecte internaționale. Spre exemplu am colegi care au vizitat Bruxelles, orașe europene precum Viena și altele, fiind membru al acestei organizații. Am putut pleca prin proiectele, ca ERASMUS+ și am vizitat două țări doar în această vară Italia și Belgia."

Anual, în peste 30 de raioane Tinerii Ambasadori Europeni interacționează cu mai bine de o mie de elevi.

DANIELA PLĂMĂDEALĂ, tânăr ambasador european: "Subiectul pe care îl abordăm în linii mari se bazează pe valorile Uniunii Europene, pe istoria acesteia și pe oportunitățile de care beneficiem, datorită ERASMUS+, de exemplu, datorită Corpului European de Solidaritate sau a celor din Parteneriatul Estic și UE Neighbours. Sunt o norocoasă că am putut deja participa la două evenimente ERASMUS+ au legătură cu dezvoltarea non formală, inițiativa tinerilor în procesul educațional și decizional aici în Chișinău, cât și la nivel internațional."

Mai bine de o săptămână, în Republica Moldova este și Kristof, un tânăr ambasador din Belgia, care a venit să împărtășească din experiența sa europeană cu elevii din Moldova.

KRISTOF VAN DEN BRANDEN, tânăr ambasador european: "Mai bine de o săptămână am mers la Edineț, la Fălești, în școli să povestim despre noi, despre Uniunea Europeană, despre oportunități pentru tineri în Europa cum ar fi ERASMUS+ cred că îl cunoașteți. Oamenii sunt foarte interesați. Mi-am făcut prieteni în toată Europa. Am fost foarte entuziasmat. Sunt mulți elevi care sunt interesați."

DANIEL BÂZDÂGA, coordonatorul național al Inițiativei Tinerii Ambasadori Europeni din Moldova: "Este un proiect care a început în anul 2016 se numește vizitele în școli când tinerii ambasadori europeni vizitează școli din toate regiunile Moldovei. Am fost și la sud și la nord și suntem și în centru. Am fost în mai mult de o sută de școli."

La Inițiativa Tinerii Ambasadori Europeni pot participa tineri, începând cu 16 ani. Rețeaua reunește peste 500 de tineri din Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina, dintre care 57 de tineri sunt din Republica Moldova. Până pe 9 octombrie, cei interesați pot deveni membri ai echipei, completând un formular pe site-ul euneighbourseast.eu. Seria vizitelor în școli va continua pe 7 octombrie cu Liceul ”Mihai Eminescu” din Comrat, pe 10 octombrie - la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Ocnița și pe 13 octombrie - la Liceul ”B.P. Hasdeu” din Drochia.

Uniunea Europeană a deschis în total 18 oportunități pentru tinerii din Republica Moldova, printre care și ERASMUS+, la care mai nou, sunt admiși și elevii de la 13 ani, care participă la schimburi pentru tineri, precum și alte oportunități cum ar fi Școala Europeană a Parteneriatului Estic, Academia Vibe, EU4youth Alumni, Stagii de formare profesională. Oportunitățile sunt și pentru tinerii antreprenori, cum ar fi EU4Business, care permit tinerilor din Moldova să participe la stagii practice în întreprinderile din Europa.

Opinia ta contează. Comentează!