Lupta pentru proprietățile statului
Unul din cele mai lungi şi dubioase procese de judecată, care a durat mai bine de zece ani și în care statul a tot încercat să recupereze de la compania fiduciară Europa Trust, afiliată grupării Boicenco, clădirea care aparținea Institutului Proiectări Drumuri Auto, a eșuat. Instanțele au dat pe rând dreptate ambelor parți implicate în dosar, iar examinarea cazului a fost dusă la absurd. Fostul directorul IPDA, Alexei Dolganiuc, susține că Europa Trust nu era interesată de angajații institutului, ci de imobilul cu cinci etaje și un lot de un hectar amplasat în centrul Chișinăului. Cum anume grupul Boicenco, cunoscut pentru furturile proprietăților statului, a preluat clădirea cu pricina și cu ce probleme se confruntă și în prezent foștii angajați ai IPDA, aflați în investigația Jurnal TV.
Totul a început în iulie 1995 atunci când Institutul Proiectări Drumuri Auto a fost transformat în societate pe acțiuni și inclus în programul de privatizare. Astfel, a fost deschisă calea spre acapararea imobilului situat pe strada Bucuriei 12 A. Interesul a planat și asupra unui teren de un hectar din preajma clădirii. Pe 13 martie 1997 compania fiduciară „Europa Trust”, în condiții neclare ar fi primit de la Departamentul Privatizării 400 de mii de acțiuni ale IPDA.
Astfel, 20% din acțiunile Institutului Proiectări Drumuri Auto erau deținute de Alexei Dolganiuc, atunci director al IPDA și de câțiva membri ai colectivului, alte 20 la sută din acțiuni le avea compania Europa Trust, iar 60% le deținea statul. În condiții neclare, pe 28 octombrie 1999 a fost inițiată licitația pentru cele 60 la sută din acțiuni. La procedura cu pricina au participat din partea IPDA Alexei Dolganiuc și un tânăr de 23 de ani, Oleg Hâncu.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: 'El e o persoană interpusă. Interpusă categoric. Eu o singură dată l-am văzut atunci când am participat la licitația asta și eu eram din spatele lui, nici nu i-am văzut fața. Pentru că s-a petrecut licitația nu corect și s-a petrecut atunci cu totale încălcări./ Eu am propus cu un pas mai mare la licitație. El a propus 1.160.000, dar eu am propus cu un pas mai mare. Cu 80.000 am propus. Comisia m-a refuzat și mi-a spus că el a ridicat primul, mâna, și deci el are dreptul la acțiunile astea, mă repet, de 1.160.000."
Imediat, în ziua următoare, Oleg Hâncu vinde cele 60% din acțiuni companiei Olizariul, afiliată firmei Europa Trust și grupului Boicenco. Administrator al companiei respective figura însă o tânără de 21 de ani, Irina Codreanu. Tranzacția a fost efectuată cu încălcarea legislației în vigoare, fapt confirmat în acea perioadă de Ministerul Economiei și Comisia Națională a Valorilor Imobiliare
Fostul director al IPDA îi acuză pe reprezentanții Europa Trust de falsificarea atât a proceselor verbale ale adunării generale cât și ale consiliului de administrare al Institutului. Cei de la Europa Trust au recurs însă la serviciile judecătorului Ion Muruianu. Astfel, pe 20 decembrie 1999, magistratul emite o hotărâre cu executare imediată în care le oferă celor de la Europa Trust accesul la conturile bancare și le dă undă verde pentru acapararea clădirii Institutului Proiectări Drumuri Auto. A doua zi, angajații IPDA s-au pomenit că trebuie să părăsească spațiul.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Au venit dimineața cu executorul judecătoresc și cu poliția și ne-au spus că este decizia. A fost unul din frații Boicenco. Au intrat, ne-au spus că gata, Institutul e vândut, voi sunteți eliberați, ați plecat. Și ne-au dat afară, au lăsat-o doar pe contabila doamnă Bahna, cu care au avut discuții, vroiau să obțină informații."
În aceeași, zi reprezentanții IPDA au atacat decizia lui Muruianu, iar pe 21 decembrie, Curtea de Apel Chișinău îi dă dreptate directorului IPDA, Alexei Dolganiuc, și anulează decizia emisă de Muruianu. Pentru a stopa acțiunile ilegale, pe 23 decembrie 1999, Procuratura Generală a atacat în judecată decizia Comisiei de licitație, însă, prea târziu, afirmă fostul director al Institutului.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Au pregătit-o cu întârziere și până când s-a dus în judecată, până au înregistrat-o ăștia de la Europa Trust, au întreprins acțiuni cu judecătoria Buicani. Au făcut o hotărâre împreună cu Departamentul Privatizări, de la fostul director, Crafchina, au obținut un ordin ilegal, precum că cutare și cutare l-a reprezentat.O totală injustiție. E o totală injustiție și o totală brutalitate și ne respect față de lege."
În ziua în care a fost preluat Institutul Proiectări Drumuri Auto de către gruparea Boicenco, instituția avea în seif 17 mii de lei, 300 de mii de lei pe un cont bancar și o balanță pozitivă de peste 700 de mii de lei. Conform extraselor bancare, șefii Europa Trust, în baza unor contracte fictive, ar fi transferat peste 600 de mii de lei unor firme afiliate. Mai mult, sub pretextul unor cheltuieli de producție, au fost scoase din bancă, în numerar, sute de mii de lei, banii fiind cheltuiți în alte scopuri decât necesitățile IPDA. Pentru a-și restabili atât drepturile asupra IPDA cât și resursele materiale, Alexei Dolganiuc se adresează, din nou, în instanță. Dosarul a fost remis în procedura magistratei Claudia Amarii care ar fi tergiversat examinarea cazului timp de doi ani și jumătate oferind astfel oportunitate grupării Boicenco să pună mâna pe imobil.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Am totala convingere că avocații și reprezentanții Europa Trust erau în totală conexiune cu judecătorii și obțineau hotărâri care erau în folosul lor."
n final însă, sub presiunea probelor din dosar, judecătoarea Claudia Amarii a anulat decizia Comisiei de licitație și tranzacțiile cu pachetul majoritar al IPDA. Epopeea dosarelor legate de IPDA nu se oprește aici. Afiliații grupului Boicenco atacă decizia la Curtea de Apel, care pe 31 octombrie 2002 anulează deciziile primei instanțe, adică hotărârea magistratei Claudia Amarii.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Ei practic nu au participat la nicio ședință de judecată la care nu au avut înțelegere inițială. Ei practic la ședințele de judecată care nu erau în folosul lor, nu participau."
Curios este faptul că în scurt timp, aceeași judecătoare Claudia Amarii admite din partea companiei Olizarius, afiliată grupului Boicenco, o cerere de revizuire, anulându-și astfel atât propria hotărâre emisă inițial cât și cea a Curții de Apel din 31 octombrie 2002. Astfel, pe 25 decembrie 2002 magistrata reia examinarea dosarului de la început.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Tot acest caz al IPDA, reafectă conexiuni între Europa Trust și judecători. Nicio hotărâre, înafară de cele care au fost făcute în folosul nostru au fost făcute ilegal. Tot timpul au fost bazate pe înțelegeri între Europa Trust, avocații lor și judecători."
După numeroase plângeri din partea angajaților IPDA atât la Consiliul Superior al Magistraturii cât și la alte instituții de drept, în martie 2004 dosarul a fost transmis în procedura judecătorului I Pleșca. În vara aceluiași an, magistratul îi dă câștig de cauză, la fel, companiei Olizariul. După cinci ani de ping-pong în instanță, pe 18 octombrie 2004, magistrații Curții de Apel Chișinău au anulat în final rezultatele licitației dubioase privind vânzarea acțiunilor statului și a dispus readucerea părților la situația inițială.
Pentru a-și ascunde urmele și orice legătură cu imobilul Institutului Proiectări Drumuri Auto, compania fiduciară Europa Trust recurge la altă acrobație și vinde clădirea Bursei de Imobile IVC, care, la rândul ei, o dă în arendă firmei Articole Betonate. După retrocedarea imobilului de pe strada Bucuriei 12A la stat, pe 17 februarie 2005 reprezentanții Europa Trust au întreprins din nou cereri de chemare în judecată și plângeri în adresa Instituțiilor de drept. Astfel, pe 18 februarie 2005, chiar a două zi când imobilul a fost reîntors statului, fără a anunța părțile în dosar, cunoscând faptul că în acest caz a fost deja emisă decizia instanței superioare, magistratul Judecătoriei Buiucani S Lazari emite încheierea prin care, fără examinarea în fond, dispune predarea imediată a imobilului către firmele afiliate Europa Trust. Ulterior, reprezentanții Europa Trust obțin în doar două zile alte 11 hotărâri de judecată de executare imediată, favorabile lor.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "- Vreo 10 judecători, chiar în ziua, după ce am intrat noi, vreo 10 judecători le-a dat încheieri că noi să-i eliberăm și să intre iară înapoi. Iar o catastrofă cu justiția noastră. - Cum vă explicați acest lucru? Adică aveau pile cumva? - Debandadă, debandadă totală."
Astfel, pe 23 februarie 2005, folosindu-se de încheierea magistratului Gâscă, un grup de persoane a dat buzna în imobilul de pe strada Bucuriei 12A.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "Au venit dimineața cu executorul judecătoresc și cu poliția și ne-au spus că este decizia. A fost unul din frații Boicenco."
În atacurile asupra Institutului este acuzat și avocatul Nicolae Leșan, care este unul dintre apărătorii fideli ai grupului Boicenco, reprezentându-i interesele în instanță.
ALEXEI DOLGANIUC, fost director al Institutului Proiectări Drumuri Auto: "- Leșan este total implicat în aceste chestiuni, chiar și m-a brutalizat atunci când a venit în 2010. El a văzut o hotărâre de judecată pe masă la mine atunci când a intrat, ceva legat de dânșii. A luat-o a rupt-o. Cine ești tu? Gat pleacă! A boțit-o - El brutal a vorbit cu mine. - Cine? - Leșan! Gata, noi te-am măturat! Îți dăm o oră și jumătate ca să pleci! Eu ce puteam să fac? Era și poliția acolo."
Solicitat pentru o reacție, avocatul a răspuns evaziv.
NICOLAE LEȘAN, avocat: "- De unde ați luat afirmația că eu am atribuție la Europa Trust? Asta a spus Dolganiuc? Întrebați-l pe dânsul, de ce mă întrebați pe mine? - Domnul Dolganiuc spune că ați fi preluat abuziv, printr-o licitație trucată... membrii grupării Boicenco la care dumneavoastră ați fi afiliat. - Nu cunosc niciun grup criminal despre care dumneavoastră ați invocat. - Ați reprezentat în instanță interesele Europa Trust? - Pe cine eu reprezint îmi aparține, cu cine închei eu contracte nu ar trebui să vă intereseze nici pe dumneavoastră nici pe Jurnal TV nici pe altcineva pe cine eu reprezint."
În incinta clădirii IPDA își are sediul în prezent și Administrația de Stat a Drumurilor, care din 2020 închiriază un spațiu de peste două mii de metri pătrați. Conform contractului, suma anuală de plată pentru chirie este de aproximativ trei milioane de lei. Contractul de locațiune este încheiat cu Decameron SRL. Drept fondator figurează Diana Leșan care, potrivit surselor Jurnal TV, ar fi soția avocatului Nicolae Leșan, afiliat grupului Boicenco. Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor spun că vor rezilia contractul de locațiune cu această firmă.
SERGIU BEJAN, director general al ASD: "Cu venirea mea la ASD, am ridicat acest subiect fiindcă noi cumva cheltuim o parte din banii bugetari în această chirie. Noi deja avem un bun pe adresa Sfânta Vineri 16 în care ne încadrăm perfect cu tot blocul administrativ. Noi încet am făcut un pic de ordine în acea clădire după care în rezultatul reparației și a reconstrucției destul de simpliste pe care vrem să o facem, o să trecem în sediu nou."
O altă problemă este că foștii angajați ai Institutului Proiectări Drumuri Auto nu-și pot primi pensiile după ani de muncă. Asta după ce în urma acaparării imobilului, arhiva contabilă a fost distrusă.
AGAFIA BAHNA, fostă contabilă în cadrul IPDA: "Când trebuia să ieșim la pensie nu am găsit arhiva. Noi am depus documentele la CNAS și lor nu le-a plăcut ce documente am dat. Europa Trust, frații Boicenco. Ei când au venit nu ne-au întrebat pe noi, au închis ușile și au intrat.Când au intrat în contabilitate, m-au pus cu forța să dau actele, stăteau cu arma asupra noastră să le dau banii, documentele.Cum să lucrezi atâția ani și să primești o pensie de 540 de lei."
IOANA CARAUȘ, fostă secretată în cadrul IPDA: "Mie personal, după un an de zile mi-au micșorat pensia. Mi-au dat 641 de lei, motivul că documentele noastre nu sunt corecte și nu-s semnate de persoana care trebuie. La acea vreme ei îndată au desemnat un director, domnul Cerneavschii. Noi de nenumărate ori am scris lui domnul Cerneavschi să ne dea documente ca să putem perfecționăm. Nu, niciodată! Ne scriau documente că atunci când s-ar termina judecata atunci sau să vă dea domnul Dolganiuc sau Procopop."
O altă fostă angajată spune că a muncit o viață ca în final să aibă o pensie de... 600 de lei.
RAISA FILIPAȘCU, specialist, departamentul resurse umane al IPDA: "Oare e posibil de trăit cu așa pensii? Ce pot să comentez? Noi am mers și am bătut la toate ușile și la Președinție și la toate comisiile, numai unde nu am fost și numai unde nu am scris aceste plângeri?! Ne-au promis multe și nevrute, însă nimeni nu a rezolvat nimic și nu ne-au ajutat cu nimic."
Într-un răspuns pentru Jurnal TV, conducerea Casei Naționale de Asigurări Sociale a dat din umeri și a invocat faptul că drepturile angajaților la pensie depind direct de responsabilitatea agentului economic de a prezenta dările de seamă privind contribuțiile achitate și păstrarea documentelor în arhivă. Recent, Alexei Dolganiuc s-a adresat cu aceeași problemă atât la Procuratura Generală cât și la cea Anticorupție, însă autoritățile au răspuns că nu pot porni urmărirea penală pentru că a expirat termenul de prescripție.