O iniţiativă legislativă apărută în Congresul Statelor Unite urmăreşte finanţarea Ucrainei şi sancţionarea Rusiei
O iniţiativă legislativă apărută în Congresul Statelor Unite urmăreşte finanţarea Ucrainei şi sancţionarea Rusiei. Se întâmplă în condiţiile în care administraţia americană se dovedeşte îngăduitoare cu Moscova, care tergiversează negocierea armistiţiului propus de Donald Trump şi acceptat de ucraineni. „Moscova nu se teme de nimeni”, avertizează Volodimir Zelenski, care a chemat la o presiune mai mare asupra Rusiei.
VOLODIMIR ZELENSKI: "În urmă cu 34 de zile, Ucraina a răspuns pozitiv propunerii americane de încetare completă și necondiționată a focului, pentru a opri toate loviturile precum cele asupra Sumî, Krivoi Rog, Dnipro, Kupiansk, Beryslav și de pe întreg frontul. Cu toate acestea, de 34 de zile, Rusia a refuzat în mod deschis să înceteze focul. Acum, ca și în anii trecuți, Putin rămâne concentrat pe continuarea războiului, concentrat pe aceste lovituri, pe ucideri. Propagandiștii statului rus își pregătesc publicul pentru ideea că negocierile și diplomația nu vor da niciun rezultat. Și există un singur motiv pentru asta: nu le este frică la Moscova."
„Fiecare voce contează”, a subliniat Zelenski în ziua în care în Congresul Statelor Unite a apărut o nouă iniţiativă pentru a presa administraţia Trump să continue sprijinul pentru Kiev.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu este ușor pentru Rusia să se pună de acord cu Statele Unite asupra părților cheie ale unui posibil acord de pace, care să pună capăt războiului din Ucraina și că Moscova nu își va mai permite niciodată să depindă din punct de vedere economic de Occident, informează Reuters. „Nu este ușor să ajungi la un acord asupra elementelor cheie ale unei înțelegeri. Ele sunt discutate în prezent”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat ziarului Kommersant.
Emisarul preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a afirmat luni, la trei zile după o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, că preşedintele rus doreşte o „pace durabilă” în Ucraina, informează marţi AFP.
„Suntem probabil pe punctul de a obţine ceva foarte, foarte important pentru întreaga lume”, a declarat Steve Witkoff, într-un interviu pentru Fox News. Steve Witkoff a avut o întrevedere cu Vladimir Putin vineri, la St. Petersburg, pentru a treia oară după întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, în ianuarie. Această întrevedere de peste patru ore s-a dovedit „convingătoare”, a anunţat emisarul american, potrivit căruia un acord de pace este „pe cale să fie încheiat”.
„Când începi un război, trebuie să ştii că poţi să îl câştigi”, a replicat la Washington Donald Trump, care a revenit la teza, potrivit căreia Volodimir Zelenski este de vină, cel puţin parţial, pentru invazia declanşată de Vladimir Putin acum trei ani.
DONALD TRUMP, preşedintele SUA: "Greșeala a fost să lăsăm războiul să aibă loc. Dacă Biden ar fi competent și dacă Zelenski ar fi fost competent, și nu știu dacă este. Și Biden ar fi putut să-l oprească, și Zelenski ar fi putut să-l oprească. Iar Putin n-ar fi trebuit să-l înceapă niciodată. Toată lumea este de vină."
„Milioane de oameni morți din cauza a trei oameni”, a accentuat Trump.
DONALD TRUMP: "Eu aș spune trei oameni. Să spunem Putin numărul unu. Dar să spunem Biden, care habar nu avea ce naiba face, numărul doi. Și Zelenski."
Donald Trump, care afirmă că dorește să fie amintit în istorie ca un pacificator, a spus în repetate rânduri că vrea să pună capăt „băii de sânge” a războiului de trei ani din Ucraina, deși deocamdată nu s-a convenit un acord.