Arderea frunzelor, pericol pentru mediu
Social 9 octombrie 2024, 19:48 | 213

Peste 400 de persoane au fost sancționate pe parcursul acestui an pentru că au dat foc frunzelor sau deșeurilor menajere. Deși cifra este într-o ușoară descreștere față de anii trecuți, situația rămâne a fi una gravă, afirmă responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Specialiștii spun că cea mai bună soluție în acest sens este compostarea.

ION BULMAGA, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului: "Anul trecut au fost 502 procese verbale cu privire la contravenție. În acest an avem deja peste 400 de procese verbale, conform raportului de indicatori pe ultimele nouă luni. Cifra este în descreștere, dar este o descreștere ușoară. Nu este, de fapt, o descreștere pe care ne-am dori-o."

Unii oameni ne-au spus că evită să dea foc la frunze sau deșeuri menajere, dar rămân indignați atunci când își văd vecinii că fac acest lucru.

Alții spun că sunt conștienți de faptul că fumul emanat de frunzele arse poluează grav mediul înconjurător.

Arderea frunzelor poate provoca și incendii de vegetație. În astfel de situații, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență le recomandă cetățenilor să nu intre în panică și să sune imediat la serviciul 112.

ȘTEFAN BOSTAN, șef Secție apărare împotriva incendiilor, IGSU: "Pe parcursul anului curent până la ziua de astăzi sunt 3700 de intervenții la lichidarea focarelor de vegetație uscată. Media pentru 2023, 2022 se ridică în jur la cinci mii de intervenții. Constatăm o scădere a numărului de cazuri de incendii de vegetație uscată, ceea ce ne bucură."

Persoanele fizice care dau foc frunzelor, crengilor uscate sau altor deșeuri riscă amendă de la zece la 15 mii de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 40 de ore. În cazul persoanelor juridice, amenda se ridică la 30 - 40 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!