Pe terenul fostului Stadion Republican va fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii
Social 18 iulie 2024, 20:26 | 240

Pe terenul fostului Stadion Republican va fi construit noul sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii, precum și un parc public. Parlamentul a ratificat astăzi Acordul cu Guvernul de la Washington privind achiziționarea proprietății pentru noul sediu al misiunii diplomatice. Terenul ar urma să fie vândut pentru suma de 18 milioane de euro. Proiectul a stârnit polemici în legislativ. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a fost luat la întrebări de deputații din opoziție.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Acești bani, mă refer la 18 milioane de euro, pe care îi va încasa Guvernul, vor fi utilizați cu destinație specială. Iată de ce anume eu, ministrul Culturii, prezint acest proiect. Acești bani vor fi utilizați în primul rând în scopuri culturale, în al doilea rând în scopuri de dezvoltare a sportului."

ADRIAN ALBU, deputat BCS: "Terenul pe care va fi amplasat viitorul stadion va costa cel puțin 18 milioane, fapt care iarăși ne creează un semn de întrebare - cum se fac aceste calcule de către Guvernul actual?"

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Utilizarea acestui teren pentru un eventual nou Stadion Republican este imposibil. Localizarea acestui teren nu permite funcționarea unui stadion modern. Dumneavoastră nu știu dacă sunteți din generația mai tânără, dar cei care sunt din altă generație țin minte că deja pe timpul sovietic, după un meci de fotbal pe Stadionul Republican, câteva ore erau blocate toate străzile până la Ștefan cel Mare."

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "După noi, acest teren are valoare națională. Asta este ca și noțiunea „casa părintească nu se vinde”."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Domnule deputat, vă îndemn să mergeți chiar astăzi pe acest teren de valoare națională și la casa părintească și uitați-vă în ce stare este ea. Acesta este rezultatul guvernărilor în toți acești ani după demolare."

Acordul dintre guvernele de la Chișinău și Washington privind achiziționarea terenului pentru noul sediu al Ambasadei Statelor Unite a fost încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi prelungit cu perioade suplimentare de câte un an fiecare, dar nu mai mult de cinci ori. Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!