Expoziție de desene realizate de copiii bolnavi de cancer și cei care l-au învis
Social 4 ianuarie 2022, 20:44 | 1240

Au muncit două luni, pentru a-şi ilustra visele. 23 de copii, pacienţi ai Institutului Oncologic din Chişinău, au desenat lumea în care își doresc să trăiască. Lucrările, 30 la număr, sunt expuse acum într-o librărie din oraș. Timp de o săptămână, vizitatorii pot admira lucrările făcute de copiii bolnavi de cancer și de către cei, care au învins boala grea.

NATALIA VÂLCU-BAJUREAN, președintele Asociației Obștești „Viața fără leucemie”: "Expoziția se numește „Lumea în care vreau să trăiesc” și este o expoziție de desene realizate de copiii, pacienți ai Institutului Oncologic. Participă atât copiii, care au depășit deja perioada de tratament și sunt în remisiune, sunt acasă, sunt bine, dar o bună parte din lucrări aparțin copiilor care la moment se află în procesul de tratament și au fost realizate chiar pe patul de spital."

Margarita, o fată de 11 ani, spune că în lucrarea ei nu există boală și nici război.

MARGARITA BORDEIANU: "Eu am desenat o planetă, în Cosmos. Această planetă simbolizează o țară, în care domnește pacea. Fără războaie, fără boli. O lume plină de magie! - Îți place să desenezi? - Da! Ador să desenez, mai ales când sunt acasă. - Ce ai mai desenat acasă? Ce îți place să desenezi de obicei? - Animale, peisaje, portrete."

Expoziția „Lumea în care vreau să trăiesc” numără 30 de lucrări realizate de copiii pe parcursul a două luni. Imaginile ilustrează lumea, în care tinerii artiști își doresc să trăiască. O lume plină de culori și optimism.

NATALIA VÂLCU-BAJUREAN, președintele Asociației Obștești „Viața fără leucemie”: "Scopul pe care l-am avut a fost să împărțim cu toată lumea acele emoții pe care le retrăiesc copiii, acele emoții pozitive. Dar și culoarea pe care o văd ei și pe care și-o imaginează atunci când de fapt se confruntă cu o problemă care se numește cancerul și ei fiind nevoiți să parcurgă tratamentul împotriva acestei maladii."

În cele mai multe desene vedem soarele și o casă.

IRINA BORDEIANU, marketing director Asociația Obștească „Viața fără leucemie”: "Avem multe desene. Cele mai multe sunt ale copiilor, care internați. Chiar dacă tratamentul este unul anevoios, toate lucrările sunt colorate și noi am observat că cel mai mult copiii au desenat casa. Se întâmplă pentru că ei își doresc să ajungă acasă: în casa din satul bunicilor, în casa unde ei locuiesc cu părinții, casa unde ei își doresc să trăiască în viitor. Este cel mai mare vis al fiecărui copil!"

La expoziţia "O lume în care vreau să trăiesc" au participat 23 de copii, pacienţi ai Institutului Oncologic din Chişinău. Autorii lucrărilor se vor alege cu diplome şi daruri.

Opinia ta contează. Comentează!