Orașul Odesa, atacat cu „Iskander-M”
Externe 30 aprilie 2024, 20:18 | 262

Un atac rus cu rachete a provocat moartea a cel puţin cinci persoane în oraşul portuar Odesa, a anunţat guvernul regional, citat de AFP. 28 de persoane au fost rănite, printre care doi copii şi o femeie însărcinată. Patru răniţi sunt în stare gravă.

Numărul victimelor crește pe măsură ce salvatorii scot mai mulți oameni de sub dărâmături, transmite Europa Liberă România. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a precizat că lovitura a fost realizată de o rachetă balistică Iskander-M, cu un focos cu dispersie. Aceste rachete sunt mai greu de interceptat.

Atacul cu rachete balistice a afectat blocurile de locuințe și infrastructura civilă din oraș. Transportul terestru a fost întrerupt, ca și afacerile din zonă. În spațiul public au apărut imagini cu un incendiu la „Castelul lui Kivalov”, sediu al Academiei Juridice din Odesa.

Castelul de pe litoral este cunoscut și ca reședință de vară a președintelui academiei ucrainene, Serghei Kivalov, fost deputat, scrie The New Voice of Ukraine. Palatul mai este numit și „Casa Harry Potter”, pentru asemănarea sa cu castelul din seria de literatură fantastică. În 2015, clădirea a fost ținta activiștilor, care au deschis forțat porțile palatului pentru public, pentru a arăta în ce lux trăiește fostul deputat, care avea inclusiv un bust al lui Stalin în interior.

Odesa, port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, este vizat în mod regulat de atacuri ucigaşe cu rachete şi drone.

Opinia ta contează. Comentează!