S-a deschis târgul de miere
Social 26 aprilie 2024, 19:43 | 251

Un târg al apicultorilor este deschis de astăzi în Scuarul Teatrului de operă din Chișinău. Prisăcarii uimesc de fiecare dată cu diverse tipuri de miere și produse derivate. Miere de levănțică, de hrișcă sau salvie sunt doar câteva din tipurile puse în vânzare. Prețul variază de la o sută de lei până la 170 de lei pentru un kilogram.

Soții Ion și Nadejda Toma din Călărași au peste 35 de ani de când se ocupă cu apicultura. Pasiunea au moștenit-o de la bunici.

ION TOMA, apicultor: "Numai cu apicultura ne ocupăm, alt lucru nu avem și, desigur, că toată atenția, toată energia, toate puterile le depunem în raza aceasta apicolă. Mai slăbuț cu realizarea, că noi nu avem ieșire la piața externă. Avem de toate, avem propolis, avem polen din primăvara aceasta."

NADEJDA TOMA, apicultoare: "Eu fac lumânări din ceară naturală, unguente diverse, pentru articulații, unguent din propolis."

La târgul din Chișinău a venit și familia Begleț din orașul Codru.

NINA BEGLEȚ, apicultoare: "Ne ocupăm toata familia, și copii, deja de 25 de ani. 1:01 Avem miere diferită, miere de salcâm, de tei, de rapiță, cu nucușoare tot avem."

Apicultorii cred că temperaturile joase din acest an vor influența producția de miere.

CONSTANTIN COJOCARI, apicultor, organizatorul târgului apicol: "Vedeți că anul acesta este rece, nu se știe dacă vom avea miere de salcâm, posibil să nu fie, miere de rapiță, iarăși sută la sută nu, vedem ce va fi la tei și polifloră. E rece și florile nu elimină nectar."

Cei care procură mierea spun că aceasta nu poate fi înlocuită cu nimic.

Mierea polifloră costă o sută de lei kilogramul, cea de hrișcă - 120 de lei, cea de tei - 150 de lei. Cea de salcâm e și cea mai scumpă - 170 de lei kilogramul. Târgul de miere din Scuarul Teatrului de Operă va fi deschis până duminică, inclusiv.

Opinia ta contează. Comentează!