Rușii au atacat Ucraina chiar și în prima zi de Paște
Externe 6 mai 2024, 21:29 | 298

Rușii au atacat Ucraina chiar și în prima zi de Paște. Au avut loc mai multe lovituri aeriene asupra orașului Harkov, unde cel puțin 16 persoane au fost rănite. Una dintre bombele rușilor a căzut într-un cartier cu blocuri de locuințe. Un tir cu rachete ruseşti a fost tras și asupra regiunii Doneţk, transmite AFP.

„La Pokrovsk, tiruri cu rachete au ucis două persoane şi au avariat o casă”, a declarat Vadim Filaşkin, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, într-un mesaj pe Telegram. Localitatea Pokrovsk se află la circa 60 km nord-vest de oraşul Doneţk, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume ocupată de Rusia şi pe care Moscova pretinde că ar fi anexat-o.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că ruşii au lansat 24 de drone iraniene Shahed asupra teritoriului Ucrainei în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că 23 dintre ele au fost doborâte. „O casă şi anexele sale au ars în urma acestor atacuri. Mai multe persoane au fost rănite, între care o fetiţă născută în 2015”, potrivit guvernatorul Harkovului, Oleg Sinegubov.

IGOR TEREHOV, primarul Orașului Harkov: "Când toți creștinii sărbătoresc Paștele, inamicul a lovit repetat Harkovul. Au fost trei lovituri. Aici nu există militari. Sunt clădirile rezidențiale. Astăzi sărbătorim Paștele, dar inamicul distruge cinic viața normală a locuitorilor."

Preşedintele Volodimir Zelenski a publicat un mesaj video duminică de la Catedrala Sf. Sofia din Kiev. Înlocuindu-şi îmbrăcămintea militară obişnuită cu o cămaşă tradiţională ucraineană, el a spus că „Dumnezeu este un aliat al Ucrainei”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Paștele simbolizează eliberarea sufletului de robie, de răutate și de întuneric. Simbolizează victoria binelui și a dreptății, victoria vieții asupra morții. Pentru toate acestea am luptat 802 zile... Sunt 802 zile când libertatea stă în picioare în fața întunericului și vitejia stă în picioare în fața terorii."

La Moscova, Vladimir Putin nu a menţionat explicit, în mesajul său de Paşte, războiul, pe care îl numeşte „operaţiune militară specială”. Într-un discurs public adresat patriahului Kirill, Putin i-a mulţumit pentru „cooperarea fructuoasă în perioada dificilă actuală”.

Între timp, armata rusă a afirmat duminică că a cucerit o nouă localitate în estul Ucrainei, Oceretino, nou semn al presiunii forţelor Moscovei asupra armatei ucrainene, relatează France Presse şi Reuters. Ministerul rus al Apărării a declarat într-un comunicat că soldaţii săi „au eliberat în întregime” această localitate din regiunea Doneţk, situată la nord-vest de Avdiivka, oraş căzut în mâinile ruşilor în februarie.

Armata ucraineană este în defensivă după eşecul contraofensivei sale din vara trecută. Rusia are iniţiativa în faţa unui adversar care reuşeşte cu greu să recruteze noi soldaţi şi se confruntă cu o lentoare a ajutorului occidental. Reluarea asistenţei militare americane ar urma să permită Ucrainei să-şi consolideze forţele şi să încerce să stabilizeze frontul, în special în est.

Kievul este de altfel în dificultate întrucât îi lipsesc şi mijloace de apărare antiaeriană, ceea ce a permis ruşilor să bombardeze infrastructuri esenţiale, în special reţeaua electrică şi căile feroviare. Comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut recent că situaţia pe front s-a „deteriorat”. Ucraina se teme că Rusia ar putea lansa o ofensivă şi mai puternică în săptămânile următoare, notează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!