Europa este familia Republicii Moldova
Politic 9 mai 2024, 19:57 | 545

„Europa este marea familie a Republicii Moldova!”, afirmă ambasadorii statelor membre ale blocului comunitar la Chișinău în mesajele lor cu ocazia zilei de 9 mai. „Războiul crunt purtat în prezent de Rusia împotriva Ucrainei ne reamintește cât de important e să pledăm și să muncim împreună pentru pace”, a subliniat în discursul său ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: "Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei e despre și pentru oameni."

Uniunea Europeană ajută Republica Moldova să facă față provocărilor asociate războiului, pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina, a mai adăugat Mazeiks.

„Europa este marea familie a Republicii Moldova, familie cu care împărtășește aceleași valori și aspirații”, consideră ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu.

CRISTIAN LEON-ȚURCANU, ambasadorul României la Chișinău: "La întrebarea „Ce va aduce integrarea europeană pentru cetățenii Republicii Moldova?”, răspunsul îl putem afla ușor, aruncând un ochi la vecini, iar vecinul cel mai apropiat este întotdeauna România. Stabilitatea economică și socială, libera circulație, accesul la piața unică europeană și sprijinul oferit prin fonduri europene, sunt realități care au adus o dezvoltare fără precedent a țării."

Cuvinte încurajatoare pentru conducerea de la Chișinău au și alți ambasadori din Uniunea Europeană.

TODAS VALIONIS, ambasadorul Lituaniei la Chișinău: "Experiența istorică arată că cel mai eficient mod de a extinde spațiul de pace, stabilitate și prosperitate în Europa a fost și va continua să fie extinderea și cooperarea transatlantică. Republica Moldova are oameni cu suflet mare și împreună suntem mai puternici. La mulți ani de ziua Europei!"

GRAHAM PAUL, ambasadorul Franței la Chișinău: "Am convingerea profundă că putem în continuare construi împreună o Europă puternică, un lider mondial în tranziția ecologică și digitală. O Europă, care reușește să se elibereze de dependențele sale, pentru a ne asigura securitatea, autonomia și prosperitatea."

SANDOR SZABO, ambasadorul Ungariei la Chișinău: "Vreau să reiterez că Ungaria este un susținător ferm și necondiționat al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe lângă beneficiile pe care le va obține Republica Moldova în calitate de stat membru, credem că Uniunea Europeană va avea, la rândul ei, de câștigat de pe urma unor țări, despre care se știe că sunt locuiți de niște oameni echilibrați, stabili și harnici."

Uniunea Europeană este despre solidaritate și unitate pentru pace, pentru progres și - toate în numele respectului pentru drepturile omului, a mai punctat în discursul său ambasadorul Ungariei la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!