A fost lansat filmul „Alive in Mo...”
Cultură 5 ianuarie 2024, 20:03 | 3287

La Chişinău a fost lansat filmul „Alive in Mo...”, o poveste despre sacrificiu și perseverență, inspirată din fapte reale. Pelicula marchează debutul regizoral al lui Grigore Bechet și debutul cinematografic al actorului Cătălin Lungu, fiind totodată și ultimul film al maestrului Boris Bechet. Cinefilii spun că „Alive in Mo...” este un film despre soarta multor moldoveni și e o producție pe care trebuie să o vadă toată lumea.

Pelicula prezintă povestea lui Damian, un tânăr dintr-un sat din Republica Moldova, care pornește cu visuri mari la Moscova. Determinat să devină medic, i se promite că va lucra la un spital, dar, ajuns acolo, descoperă o realitate departe de așteptările sale. Actorul Cătălin Lungu, care a jucat rolul lui Damian, ne-a spus că personajul său duce o luptă interioară, fiind nevoit să se confrunte cu mai multe provocări.

CĂTĂLIN LUNGU, actor: "E un tip inocent, e un băiat care a dat de o oportunitate. El a văzut-o, i-a plăcut, s-a dus să-și urmeze visul și așa cum se întâmplă deseori, lucrurile iau o altă întorsătură. Experiența mea în acest film a fost cunoștința și prietenia pe care am legat-o cu regretatul Boris Bechet, cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am primit."

Actorul Boris Bechet a avut, de asemenea, un rol principal în film, ultimul pentru regretatul om de artă. ”Alive in Mo.” este, totodată, primul lungmetraj regizat de Grigore Bechet, fiul maestrului. Inspirat și conceput în inima New York-ului, primul draft al scenariului a fost scris la Universitatea din Columbia. „Alive in Mo…” arată lupta interioară a personajului principal Damian, prin trei delimitări ale spațiului și timpului: Moldova, Moscova și morga. „Scenariul este inspirat din povestea de viață a unui prieten”, ne-a mărturisit regizorul.

GRIGORE BECHET, regizor: "E cumva inspirat din istoria lui de viață. El era student aici, la medicină, în Chișinău. A plecat în Moscova pentru un job și când revenea îmi povestea periodic. Am zis: ce ar fi dacă am combina un loc cel mai urât posibil, un loc lipsit de viață, cu personaje care sunt pline de viață. E o dramă cu accente de comedie sau o comedie cu accente dramatice."

Denumirea filmului rămâne deschisă și poate fi interpretată în mai multe feluri de cei care-l privesc, ne-a spus scriitorul Igor Guzun, care a avut o primă experiență în calitate de producător al filmului.

IGOR GUZUN, scriitor: "Și apropo, în mai multe limbi are sens, pentru că echipa care a lucrat la film este una internațională și Grigore a reușit să adune o întreagă geografie. Strategia pe care am avut-o în cadrul producției filmului, a fost să nu prea intervin în ceea ce se pricep oamenii cel mai bine, adică profesioniștii. Un alt merit al filmului este că, în timpul filmărilor, s-au legat prietenii de durată."

ION BECHET, actor: "A fost un film făcut cu foarte multe sacrificii, cu strâns din dinți și mers înainte, dar, din fericire, avem un produs care sper să placă oamenilor."

La realizarea filmului a contribuit și o echipă internațională. Mixajul de sunet a fost realizat de cineastul de peste Prut, Alexandru Suciu.

ALEXANDRU SUCIU, cineast: "Mi se pare foarte tare că se mișcă lucrurile în domeniul cinematografic și în partea asta a noastră de lume."

Filmul este profund, pentru că este despre noi, despre societatea noastră, a remarcat cineastul Virgiliu Mărgineanu.

VIRGILIU MĂRGINEANU, cineast: "Sper că acest început să dea impuls celorlalți cineaști și să vină cu premiere, cu producții de film și să arătam societatea în care trăim așa cum este, pentru că filmul acesta este despre noi, despre problemele noastre."

Unii spectatori ne-au mărturisit că filmul i-a făcut să plângă.

Filmul „Alive in Mo” a fost turnat în anul 2019 și a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Opinia ta contează. Comentează!