Fermierii nu se lasă de proteste
Social 22 noiembrie 2023, 19:37 | 540

Agricultori din zeci de localități au pornit în această dimineață spre Chișinău, la o acțiune de protest, în Piața marii Adunări naționale. Fermierii vor aduce în centrul orașului și peste 200 de tractoare, pe care le vor parca în fața Guvernului. Indignați, producătorii de la sate spun că sunt în prag de faliment și statul ar trebui să le dea o mână de ajutor. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, anunță că un pachet de sprijin, de peste 300 de milioane de lei, a fost deja îndreptat spre conturile agricultorilor.

Zeci de agricultori care au ieșit în stradă, cu tehnica agricolă, afirmă că s-au săturat de problemele, care se țin lanț în tot sectorul.

Anton Deleu din satul Iabloana, raionul Glodeni, are în gestiune 340 de hectare de teren agricol. Omul spune că în ultima perioadă, compania sa înregistrează pierderi enorme.

ANATOL DELEU, agricultor: "Noi suntem lăsați de parcă suntem a nimănui. Situația este una foarte gravă, doar că noi cerem să se intervină, adică vrem să se întâmple ceva concret. Noi am făcut un efort, am vândut cerealele destul de ieftin ca să putem să terminăm sezonul agricol din acest an, dar anul viitor o să fie foarte greu dacă mai vine și o secetă cred că foarte mulți agricultori o să aibă niște probleme financiare grave."

Fermierii așteaptă ca ministrul Agriculturii sau prim-ministrul să caute soluții pentru redresarea situației din domeniul vizat.

ION VASILOS, agricultor: "Noi nu trebuie să lucrăm numai și numai pentru stat și încă să falimentăm. Statul trebuie să se gândească la aceea că fiecare om din țara să aibă bani cu ce trăi și să se dezvolte. O parte din agricultori, care mai aproape s-au dus la Chișinău, noi până când ne oprim aici și o să hotărâm, vedem ce răspund ne dau, poate să vie încoace să vorbim."

Potrivit reprezentanților Asociației „Forța fermierilor”, mâine, 23 noiembrie, în prima jumătate a zile, tehnica agricolă urmează să ajungă în fața Guvernului. Astăzi, înainte de ședința executivului, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a vorbit în fața presei despre intenții concrete în favoarea fermierilor.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Ieri a fost finalizat procesul de analiză a dosarelor și au fost transmise către plată următoarele 200 de milioane de lei și vor reveni câte 1.238 de lei în conturile fiecărui agricultor pentru fiecare hectar semănat cu grâu si orz de toamnă. Noi vorbim despre un pachet de peste 300 de milioane de lei orientat spre agricultorii mici și mijlocii."

Ministrul agriculturii a menționat că lipsa unei asociații profesionale a crescătorilor de cereale îi lipsește pe mulți de ajutor financiar.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Au venit câțiva agenți economici care ar fi fost eligibili să primească ajutor din aceste 200 de milioane. A venit tata si cu fiul, care au 200 de hectare per total și ar fi putut să primească în jur de 160 de mii de lei, bani care i-ar fi ajutat să-și plătească din datorii și să reducă din prețuri. Pentru că nu există o Asociație ei au ratat această posibilitate."

Săptămâna trecută, fermierii au solicitat ca Guvernul să introducă un moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci pentru următoarele două luni. Vladimir Bolea le-a declarat fermierilor că un grup de lucru va analiza lista agricultorilor care au nevoie de compensații din partea statului.

Opinia ta contează. Comentează!