Jurnalul orei 17, 8 Mai
Jurnalul orei 17:00 8 mai 2024, 19:03 | 725

Prezentat de Vasile Luchianu

Celebrarea zilei de 9 mai a devenit un indicator al politicii externe a Moscovei, o teză a propagandei rusești, potrivit căreia, „Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului”. Sunt opiniile experților de la Chișinău, care spun că așa zisa „denazificare” a devenit principalul motiv oficial al Kremlinului pentru a invada Ucraina.

Autoritățile au anunțat măsuri sporite de securitate pentru ziua de joi, 9 mai. Potrivit ministrului de Interne, Adrian Efros, numărul polițiștilor de patrulare va fi majorat cu 30 la sută. Așa cum mâine vor avea loc festivități consacrate Zilei Europei, iar unele formațiuni politice pregătesc un „Marș al Memoriei”, Efros spune că MAI este pregătit să reacționeze în cazul apariției unor incidente.

Patru persoane, inclusiv doi polițiști de frontieră, sunt cercetate penal pentru că ar fi ajutat un militar din Ucraina să intre ilegal în Republica Moldova, contra sumei de zece mii de dolari. Potrivit procurorilor PCCOCS, doi din cei patru suspecți i-ar fi asigurat militarului ucrainean deplasarea până la bariera punctului de trecere a frontierei, iar polițiști de frontieră i-ar fi asigurat intrarea ilegală în Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie